De vier verschillende temperamenten bij kinderen

Kinderen Laurien Bleeker 21 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Lekker temperamentje wel’ wordt vaak gezegd over kids met een pittig karaktertje. Maar het woord temperament betekent ook gewoon de ‘natuurlijke gesteldheid van het gemoed’. Zo zijn er dus vier verschillende temperamenten waaronder eigenlijk elk kind valt.

Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, sprak al over de balans tussen bepaalde lichaamssappen (slijm, bloed, gele gal en zwarte gal) op de psychische toestand (het temperament) van mensen. Hieruit ontstonden vier temperamenten: flegmatisch (slijm), sanguinisch (bloed), cholerisch (gele gal) en melancholisch (zwarte gal).

Verschillende temperamenten bij kinderen

De grondlegger van de antroposofie, Rudolf Steiner, ging hier vervolgens verder op door. Hij vond het van groot belang om de vier temperamenten aan te houden bij het opvoeden van kinderen, zodat je weet hoe je het beste met elk verschillend kind kan omgaan. Elk kind heeft iets van de vier temperamenten, waarbij een van de vier altijd dominant is.

1. Het flegmatische temperament bij kinderen

Vaak zijn flegmatische kinderen heel rustig, betrouwbaar en ze luisteren goed. Soms zijn ze wat traag en als ze eenmaal ergens mee bezig zijn, gaan ze daar helemaal in op.

Deze kinderen kunnen heel goed zelf en alleen spelen, zonder om aandacht te vragen, ze zijn zelfs een beetje dromerig. Ze zitten veel in hun hoofd, maar hebben alles perfect in de gaten: ze weten precies wat er om hen heen gebeurt.

Flegmatische kinderen houden van herhaling en hebben een groot uithoudingsvermogen.

2. Het sanguinische kind

Dit enthousiaste (of drukke) kind houdt van plezier maken, is gevoelig en intelligent en leert snel. Het is gevoelig voor sfeer en kinderen met dit temperament hebben een duidelijke structuur nodig.

Afwisseling, snelheid en afleiding zijn kenmerken van het sanguinische temperament. Meestal praten deze kinderen veel en zijn ze impulsief en extravert, over het algemeen doen ze eerst voordat ze nadenken.

Omdat het sanguinische kind snel is afgeleid, kan het wat oppervlakkig overkomen.

3. Het cholerische temperament

Kinderen met het cholerische temperament zijn vaak sterk, vurig en heel enthousiast. Ze zijn compleet zichzelf en volgen hun instinct, waardoor ze wel eens vergeten dat anderen ook gevoelens hebben.

Cholerische kids zijn meestal vrolijk, maar kunnen wel snel boos worden. Ze zijn een kei in het bedenken van oplossingen en houden van structuur en zekerheid, waardoor het geboren leiders zijn. Ze hebben ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

4. Kind met melancholisch temperament

Vaak zijn melancholische kinderen introvert en graag op zichzelf, ze zijn gevoelig, spiritueel, artistiek en heel empatisch.

Melancholische kids houden van overzicht, ze denken veel na en kunnen ook goed dingen onthouden. Verder hebben ze ruimte nodig voor zichzelf, zowel letterlijk als figuurlijk. Kinderen met dit temperament zijn teruggetrokken en in hun comfort zone, soms worden ze ook wel gezien als humeurig en somber.

Ze spelen het liefst alleen of met een kindje waarbij ze zich op hun gemak voelen. Ze hebben vaak even de tijd nodig in een andere omgeving.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme