Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 23 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom ‘je passie volgen’ niet altijd het beste advies is op het gebied van carrière

‘Volg je passie, doe wat je leuk vindt, dan komt het allemaal goed’ Komt het je bekend voor? Het wekt de indruk dat je eigenlijk maar één ding hoeft te doen en je dan gegarandeerd succes zal hebben op carrièregebied. Maar wat als je nou niet weet waar je passie ligt?

Klinkt altijd heel leuk en gemakkelijk. Maar is misschien toch niet (altijd) het beste idee

Volg je passie

We leven in een tijd waar het best eenvoudig is om een nieuwe carrière te starten. Dankzij technologie kun je vanuit je bank een bedrijf opstarten, contact leggen met een eventuele volgende baas, solliciteren over de hele wereld, een nieuwe goeie app ontwikkelen, beroemd worden door je hobby, noem maar op. Maar hoe vind je nou de carrière die goed bij je past? Dat vind je niet door alleen te doen ‘wat je leuk vindt’ of door je ‘passie te volgen’.

Probeer verschillende jobs

Toen ik net 21 was en net afgestudeerd een baan aan het zoeken was, was mijn eerste baan iets wat ik wilde uitproberen. Het was niet de richting die ik altijd voor ogen had, maar ik wilde het juist daarom proberen. Misschien was die richting juist wel meer iets voor me, maar al gauw vond ik het niks.

Toen ik vrij snel daarna de ‘switch’ maakte naar een andere job, kwam ik er al gauw achter dat de werksfeer op zijn zachts gezegd niks voor mij was. Ergens schaamde ik me, binnen 2 maanden had ik al 2 jobs ‘uitgeprobeerd’, en dat terwijl er klasgenoten waren die veel moeite hadden met überhaupt een baan vinden.

Maar door verschillende banen uit te proberen zul je ontdekken wie je bent, wat je in de weg staat en wat je zoekt in een baan. Het feit dat ik ontdekte dat ik juist veel wilde schrijven, zou ik niet hebben ontdekt als ik maar één baan had ‘uitgeprobeerd’.

Deze carrière past het beste bij jou, op basis van je handschrift!

Vertrouw op je sterke punten

Maak een lijst van elke baan die je ooit hebt gehad, ook al was je destijds nog maar 11 jaar. Schrijf alles op, betaald of onbetaald. Schrijf wat je het leukst vond en wat je het minste vond aan elke baan. Je zult zien welke woorden steeds weer terugkeren. Het kan heel veelzeggend en nuttig zijn.

Leer te werken met ‘vervelende’ bazen

Het kan zijn dat je niet zoveel hebt met je baas, en dat je dat bij je vorige baan eigenlijk ook al had. Toch moet je leren hoe je met hem overweg kunt. Een lange tijd met de verkeerde baas werken kan schadelijk zijn voor je ego, het kan je minder zelfvertrouwen geven en je kunt je minder belangrijk voelen. Het is dus wel belangrijk dat je ook weet wanneer je uit een situatie moet stappen.

7 dingen voor op je to do-list om verder te komen in je leven

Durf een risico te nemen

Heb je altijd al de ambitie gehad om een eigen bedrijf op te zetten? Maar vond je het risico te groot en bleef je toen maar onder een baas werken? Zonde. Comfortabel zijn met een risico is essentieel voor het starten van een bedrijf. Waar wacht je nog op?

Omring jezelf met de juiste mensen

Vermijd mensen die je geen energie geven en/of je naar beneden halen. Het is belangrijk om de juiste mensen (en daarmee de juiste atmosfeer) om je heen te hebben.

Probeer niet altijd hogerop te gaan

Heb je besloten om in een winkel te gaan werken, zodat je ondertussen verder kunt zoeken naar een andere job, maar merk je dat je eigenlijk helemaal niet meer op zoek bent? Neem daar dan genoegen mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme