7 dingen voor op je to do-list om verder te komen in je leven

Lifestyle Thea Tijssen 23 feb 2016
Leestijd: 6 minuten

Voel je je alsof je vast zit op een dieptepunt? Troost je, je bent niet de enige. Veel mensen met grote doelen in hun leven, voelen zich vastgeroest, omdat ze niet weten hoe ze hun dromen moeten waarmaken. Lees vooral verder!

Je doet er alle moeite voor, maar toch lukt het je niet om vooruit te komen? Misschien zit je vast in een saaie baan waarmee je tonnen verdient, maar waar je geen vreugde uithaalt. Of je kunt geen knoop doorhakken over een nieuw op te starten eigen zaak. Of je wil graag daten, maar weet niet waar je moet beginnen. Of je durft simpelweg niet een heel andere kant op te gaan met je leven dan je tot nu toe hebt gedaan.

Wat te doen als je vast zit in je leven

Je weet misschien niet waar je moet beginnen. Voordat je echt aan de slag kunt gaan, moet je weten welk gedrag je nu moet loslaten en wat je juist wél moet doen.

Zodra je dit begrijpt, kun je beginnen met de eerste stappen naar een betere toekomst. En wie wil dat nou niet?

1. Onderzoek je angst en benoem waardoor je niet verder komt

Als je jezelf vast voelt zitten in je leven, is de kans groot dat je stiekem ergens bang voor bent en dat je hebt besloten om je laten leiden door die angst. Niet bewust natuurlijk, maar toch. Je doet het.

Voordat je iets groots aangaat, moet je dus eerst je angsten onder ogen zien. Als je weet wat je angsten zijn, kun je eraan werken ze los te laten. Veel mensen hebben angst voor het onbekende.

Verandering is ook een angstig iets: dingen kunnen beter gaan, maar ook slechter. Help, stel je voor! Door deze angst word je weggehouden van wat aan de andere kant van die angst ligt: je dromen en geluk.

Verander je perspectief eens. Beschouw deze situatie als een mogelijkheid om te groeien. Je zal niet meteen krijgen wat je wil, maar geef niet op. Je succes kan echt binnen handbereik liggen.

Waarom ‘je passie volgen’ niet altijd het beste advies is op het gebied van carrière

2. Kies een project

Waarschijnlijk was de middelbare school de laatste keer dat je jezelf onderdompelde in een project, maar weet je je nog hoe fijn het was om te focussen op één gebied en op ontdekkingsreis te gaan? Doe dat dus weer!

Zoek een gebied op waar je je in wil verdiepen. Dat kan een hobby zijn, een businessplan, een lifestyle of het zoeken naar een nieuwe liefde.

Schrijf alle aspecten over dat onderwerp op waarvan je denkt dat je ze leuk gaat vinden. Dus als je van baan wil wisselen, schrijf dan wat mogelijke banen op die je zou willen doen. En schrijf alles op hè, ook als je denkt: neuh, dat kan ik nu toch niet meer worden…? Geen censuur.

Als je de lijst af hebt, kies dan het project waarin je het meest zin hebt. Als je echt niet kan kiezen, doe dan kop of munt. Het maakt niet uit wát je kiest, als je maar iets kiest.

Met zoveel uren werken ben je het meest productief en gelukkig

3. Verdiep je erin

Plan een maand lang dagelijks een half uur in om aan je project te werken. Maar ga dan niet zitten googelen, erover lezen of een beetje mijmeren. Nee. Doe daadwerkelijk iets. Dus duik in de materie!

Je moet ervaren wat je wil gaan doen. Dus als je een nieuwe carrière wil als PR-medewerkster voor een hip PR-bedrijf, ga dan met mensen praten die dit werk al doen, ga naar plekken waar zij ook uithangen of volg een cursus.

Als een interesse alleen in je hoofd bestaat, kun je er lekker over dagdromen, maar kom je er met geen mogelijkheid achter of het wel of niet iets voor je is. Je moet het ervaren om daarachter te komen.

7 dingen waarmee succesvolle werkende moeders zijn gestopt

4. Sluit dingen niet te snel uit

Dit geldt eigenlijk voor alle keuzes die je ooit moet maken: als iets je niet gelukkig maakt of je ergens geen resultaat uit haalt, gooi dan niet meteen het bijltje erbij neer, maar onderzoek juist waardoor het wel zou werken voor je. Meestal zie je dan ineens hoe je wel verder kunt gaan.

Als je het bijvoorbeeld saai vindt of je vindt de mensen met wie je werkt niet leuk, ga dan na of je hier weleens eerder tegenaan bent gelopen in je leven. Want meestal zit er een soort patroon in.

Dus ben je iemand die snel verveeld is, sta daar dan even bij stil en bedenk dat dit waarschijnlijk gewoon een fase is waar je doorheen moet, voordat je helemaal toegewijd bent.

Opgelet: carrièreadviezen die je beter niet opvolgt

5. Ben flexibel

Eigenlijk kun je bijna alles doen, maar dat betekent niet dat het niet moeilijk zal zijn. En het is goed om te onthouden dat sommige vakgebieden nu eenmaal moeilijker zijn dan andere.

Een bestseller schrijven of een gevierd actrice worden, om maar eens wat voorbeelden te noemen, vallen logischerwijs in de categorie ‘moeilijk’ – als je tenminste nog nul ervaring hebt op dat gebied.

Heb jij je zinnen gezet op het worden van een succesvol kinderboekenschrijfster, bedenk dan waarom je dat graag wil. Is het omdat je creatief wil zijn met taal of omdat je een fantasiewereld wil creëren?

In beide gevallen kun je dan ook een heel andere kant op! In het eerste geval kun je misschien bij een tekstbureau gaan werken en in het tweede geval spreekt het werken met kinderen je wellicht ook aan.

6. Zoek ondersteuning – da’s goed voor je!

Voel je je wat overweldigd omdat je niet weet hoe je het in je eentje moet klaren? Tja, dan heb je een probleem. Iemand heeft je de mythe aangepraat dat je het helemaal zelf kan. In je uppie. Onmogelijk. Niemand kan het alleen. We hebben hulp nodig. En veel.

Hulp nodig hebben, is geen teken van zwakte. Het is wat ons menselijk maakt. We kunnen zoveel van elkaar leren. Hoe eerder je leert op mensen te bouwen die jou ondersteunen, hoe eerder je je doelen bereikt.

En de beste manier om er zeker van te zijn dat mensen er voor je zullen zijn, is om diegene te zijn die altijd klaar staat om ánderen te helpen. Bied je hulp aan. Vraag om hulp. En laat de gevers hun hulp geven.

Myrthe (33) bezit genoeg beleggingspanden om nooit meer te hoeven werken (maar helpt nu anderen te beleggen)

7. Weinig keuzes zijn onomkeerbaar

Veel mensen denken dat ze bij hun gemaakte keuze moeten blijven, omdat ze die ehm… ja, nou eenmaal hebben gekozen. Maar dat je die keuze hebt gemaakt, wil niet zeggen dat deze voor het leven was.

De truc is om dingen aan te passen aan je eigen wensen en als alles misgaat, kun je nog steeds een andere keuze maken. Er zijn maar weinig keuzes die echt onomkeerbaar zijn.

Heb jij ook nog bruikbare adviezen voor mensen die vastzitten in hun carrière? Praat mee op onze Facebook!

Maandag productief beginnen: 7 kleine dingen die je op zondag kunt doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Screw Work Let's Play - John Williams

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme