Dingen die je juist niet moet doen als je kind voor het eerst op het potje gaat

Peuter Laurien Bleeker 26 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Zindelijkheidstraining is iets waar bijna iedere ouder wel mee te maken krijgt. Of dat nu op jonge leeftijd is of wanneer je kind bijna naar de basisschool gaat. Sommige kinderen geven zelf heel goed aan dat het tijd is om zindelijk te worden, terwijl anderen vinden dat je het je kind juist intensief moet aanleren, net zoals staan en lopen. Hoe dan ook: gaat je kind voor het eerst op het potje, dan zijn er een paar dingen die je beter niet kunt doen.

Niet veel ouders hebben echt zin in een intensieve zindelijkheidstraining en geef ze eens ongelijk. Je krijgt te maken met vele ‘ongelukjes’, je kind kan er geen zin in hebben en zelfs een driftbui krijgen. Sommige kinderen zijn bang voor het toilet… Al met al kan het dus best wat stress opleveren, zowel voor jezelf als voor je kind. Natuurlijk wil je het meteen goed doen voor je kind, maar zelfs dan kan het zijn dat je bepaalde ‘fouten’ maakt die je beter niet kunt maken tijdens de zindelijkheidstraining.

Voor het eerst op het potje? Doe deze dingen liever niet

Gaat je kind voor het eerst op het potje, dan zijn er ook een aantal dingen die je liever niet doet. Daarmee maak je het hele proces namelijk vooral stressvoller, en dat wil je niet. Vermijd deze dingen en je kind zal de zindelijkheidstraining met een goed gevoel doorstaan. En jij ook.

Te vroeg beginnen

Probeer niet te vroeg te beginnen met je kind voor het eerst op het potje zetten. Het kan wel zo zijn dat je peuter interesse toont, maar dat betekent niet dat je kind er ook al klaar voor is. Daar zijn meerdere signalen voor nodig, zoals langere tijd een droge luier hebben. Droog zijn na een middagdutje, zelf de vieze luier uittrekken en zichzelf verstoppen om te poepen.

Negativiteit

Negativiteit is uit den boze als je kind voor het eerst op het potje gaat. Zelfs al zie je het zelf niet meer zitten na het zoveelste ‘ongelukje’, probeer voor je kind toch een positieve uitstraling te hebben. Dit zegt ook Barbara Taylor-Cox, kinderarts: “Probeer bij elke poging opgewonden en optimistisch te blijven. Dwing je kind ook nooit om op het potje te zitten en pas nooit strafmaatregelen toe als je kind faalt.”

Je kind te lang op het potje laten zitten

Je kan je kind natuurlijk best even de tijd geven om zijn of haar behoeften te doen wanneer het voor het eerst op het potje gaat. Probeer je kind alleen niet te laten zitten tot er ook echt iets komt, want dat gebeurt vaker niet dan wel. Je kind heel vaak op het potje zitten is ook zoiets. Kinderarts Taylor-Cox raadt aan om je kind in de ochtend en avond aan te moedigen om op het potje te plassen. Dit kun je vervolgens ook een paar keer doen gedurende de dag.

Weinig laten drinken

Geef je kind genoeg water te drinken, zodat het ook goed aanvoelt dat het moet plassen. Bovendien bevordert water de stoelgang en dat is voor je kind dat voor het eerst op het potje gaat ook heel fijn. Je kindje zou een keer per dag een zachte stoelgang moeten hebben die eruit ziet als een banaan, slang of worst: zonder scheuren en niet te hard. Is de ontlasting te hard en heeft je kind veel moeite met poepen, dan kan dat obstipatie zijn. Ook angst voor het toilet kan zorgen voor obstipatie, dus wees hier alert op tijdens de zindelijkheidstraining.

Vergelijken

Probeer de zindelijkheid van je kind niet te vergelijken met anderen, zoals oudere broertjes of zusjes. Het verschilt echt per kind met welke leeftijd en hoe snel het zindelijk is. Vergelijken heeft sowieso geen zin om het proces te versnellen. Elk kind is anders en gaat op een andere manier om met veranderingen. Geef het de tijd en blijf positief.

Dilemma: ‘Mijn zoon (bijna 4) is zindelijk maar wil alleen in een luier plassen, wat moet ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen