Voor een tweede kind gaan na HG-zwangerschap? ‘De herhalingskans ligt op ruim 89 procent’

Zwanger worden Wilma Groothuis 10 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Rosa (36). Het dilemma luidde: “Zal ik na HG in mijn vorige zwangerschap wel voor een tweede kind gaan?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Voor een tweede gaan?

“Drie jaar geleden ben ik voor het eerst moeder geworden. De zwangerschap zelf was een regelrechte ramp. Ik kon negen maanden lang werkelijk niets binnenhouden. Het enige wat ik kon doen, was overgeven. Voor mijn eerste zwangerschap hadden mijn vriend en ik het altijd over een toekomst met daarin twee kinderen. Natuurlijk hoeft zo’n eerste helse zwangerschap niet te betekenen dat de tweede net zo erg wordt, maar vaak is dit wel het geval. Ik twijfel nu erg of ik na mijn vorige zwangerschap met HG, nu wel weer moet proberen om zwanger te raken?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Rosa. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Rosa haar dilemma: “Zal ik na HG in mijn vorige zwangerschap wel voor een tweede kind gaan?”

Geen sprake van HG

Nicole – “Ik ben bij mijn tweede zwangerschap wel wat misselijk geweest, maar er was geen sprake van HG zoals bij de eerste zwangerschap. Bij mijn derde zwangerschap hoefde ik echt maar twee keer over te geven en bij de vierde had ik er helemaal geen last van.”

Alle drie

Kora – “Mijn collega had bij alle drie haar zwangerschappen HG. Het kan dus weer gebeuren.”

Tweede is nooit hetzelfde

Melanie – “Een tweede zwangerschap is nooit hetzelfde als de eerste. Bij mijn eerste vloog ik er doorheen en had ik 8,5 maand lang geen kwaaltjes. Echt helemaal niks, tot de dag van bevallen zat ik zelfs nog op de knieën om de badkamer te schrobben. Daarentegen kwam ik de tweede zwangerschap al heel vroeg thuis te zitten van mijn werk, omdat ik totaal niks meer kon. Ik had alleen maar harde buiken en ik weet niet welke kwaaltjes allemaal nog meer. Ik moest verplicht rustig aan doen en dat vond ik een hel. Dus het zegt allemaal niks.”

Durf het niet aan

Marjolein – “Ik snap je dilemma. Ik had heel graag nog een moppie erbij gewild, maar ik durf het niet nog een keer aan!”

Niet voor laten

Jessy – “Tijdens mijn derde zwangerschap, van de vijf in totaal, ben ik maar drie maanden lang niét misselijk geweest. Maar buiten dat mag ik niet klagen over mijn vijf verschillende zwangerschappen. Ik had altijd wel kwaaltjes, maar bij de oudste zoon toch wel het meest. Succes met je keuze, maar ik zou het er niet voor laten.”

Advies van Stichting ZEHG

Ook Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) zag het dilemma voorbijkomen op onze Facebookpagina en deelde daar hun tips en advies:

“Naast het helpen van zwangeren die HG hebben door actuele informatie te verschaffen en lotgenotencontact te bewerkstelligen, willen wij als stichting ook dames helpen die een nieuwe zwangerschap aan willen gaan.

Voor deze dames kan een nieuwe zwangerschap met mogelijk weer HG beangstigend zijn, zeker omdat de herhalingskans op ruim 89 procent ligt. Als de kinderwens dan uiteindelijk groter wordt dan de angst voor HG, is het fijn als je je goed kunt voorbereiden. Daarom heeft Stichting ZEHG een standaard HG voorbereidingsplan opgesteld.

Dit plan maakt zwangeren en hun partners bewust van de uitdagingen die ze mogelijk tegemoet gaan en geeft ze informatie over de mogelijke behandelmethoden. Het plan kan als leidraad gebruikt worden voor gesprekken met de verloskundige en de gynaecoloog. Op deze manier ontstaat er een door alle betrokken partijen gedragen plan en zal er tijdens de daadwerkelijke zwangerschap mogelijk minder verwarring ontstaan over het plan van aanpak.

Het plan is te vinden via onze website en vrouwen kunnen ook terecht in onze besloten praatgroep met ruim 4000 leden voor tips en tricks.”

Stacey over haar HG zwangerschap: ‘Ik spuugde 40 keer per dag en brak mijn middenrif’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme