Hoe komt het dat baby’s een bolle buik hebben en is dat normaal?

Baby groei en ontwikkeling Julia van Buuren 10 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Jouw baby is natuurlijk het allermooiste wezen op de wereld. Toch kan het zijn dat je wat opvalt aan zijn of haar lichaam, die buik is namelijk wel erg bol. Hoe komt het dat baby’s een bolle buik hebben en is dat normaal?

Het lijkt misschien gek dat jouw baby al een bolle buik heeft, het lijkt haast wel een bierbuik. Wij zochten uit waardoor dit komt en of het kwaad kan.

Onderhuids vetweefsel

Hoogleraar neonatologie Harrie Lafeber van het VUmc in Amsterdam benoemt dat een kind het eerste jaar nog veel onderhuids vetweefsel opbouwt. De eerste maanden kan de buik dus nog erg bol zijn, en dit is helemaal normaal.

Karin Keijser, jeugdarts bij organisatie voor jeugdgezondheidszorg Jong Florence in Den Haag, benoemt eveneens dat baby’s nog geen getrainde buikspieren hebben en dat dit de oorzaak is van de bolle buik. “Je kunt bij jonge baby’s zelfs nog zien als hun maag net gevuld is met melk”, zegt Keijser.

Hoe meer een baby gaat bewegen, hoe meer de spieren worden getraind. Het kan tot wel drie jaar duren voordat de bolle buik helemaal weg is.

Buikspieren van je baby trainen

Al vanaf de geboorte is het belangrijk om je baby veel te laten bewegen. Zo kun je hem of haar drie keer per dag op de buik leggen, bijvoorbeeld na het wakker worden. Daarnaast kun je met je hand licht druk zetten op de billen, hierdoor wordt het wat makkelijker voor je baby.

Je baby traint daarmee zijn buikspieren en leert om zijn of haar hoofd op te tillen. Dit kun je doen totdat je baby zelf kan omdraaien. Blijf wel altijd dicht in de buurt.

Wanneer je baby het niet fijn vindt om op de buik te liggen, kun je hem of haar op je eigen buik leggen of afleiden met speelgoed. Daarnaast is het goed om de omgeving af te wisselen.

Nieuwe bewegingen

Baby’s ontwikkelen zich na de geboorte allemaal op hun eigen tempo. De één leert snel, de ander wat langzamer. Hoe dan ook leren baby’s het eerste jaar onwijs veel nieuwe bewegingen.

Binnen de eerste drie maanden leren baby’s vooral hun eigen lichaam kennen, zoals de handen en voeten. Je baby probeert spullen vast te grijpen en trekt zich op aan je handen.

De spieren worden steeds sterker en sterker, en naarmate de tijd vordert leert je baby ook omrollen, zitten, kruipen en uiteindelijk lopen.

7x activiteiten om de motorische ontwikkeling van je baby te stimuleren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme