14 rare dingen bij baby’s die dus eigenlijk volkomen normaal zijn

Kinderen Sophie Nortier 28 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Let’s be honest: naast alle rozengeur en maneschijn kunnen baby’s soms best raar zijn. Dat bedoelen we niet negatief, zeker niet. Je verwacht dat je baby schattig en klein en adorable is, dus die rare eigenschappen vergeten we soms gewoon.

Rare eigenschappen baby’s

Sommige van deze rare eigenschappen zijn grappig, een beetje smerig of soms misschien wel eng, maar over het algemeen zijn al deze kwaliteiten volkomen normaal. Maak je geen zorgen; naar verloop van tijd verdwijnen de kenmerken (bijna) allemaal!

1. Baby’s huilen geen echte tranen

Je baby zal waarschijnlijk veel (VEEL!) huilen de eerste paar maanden, maar is het je al eens opgevallen dat hij geen echte tranen huilt? Dat komt doordat bij veel baby’s nog geen traanbuisjes ontwikkeld zijn. Pas vanaf ongeveer acht weken oud zullen de eerste tranen over het wangetje van je baby gaan rollen.

2. Sommige baby’s hebben een vachtje

Dit vachtje noemen we ook wel lanugo haar. Een zacht laagje met haartjes zorgt er waarschijnlijk voor dat de baby in de baarmoeder het lekker warm heeft. Meestal verdwijnen die haartjes voor de geboorte, maar soms ook niet! Dan verdwijnen de haartjes in een paar weken.

3. Knieën van baby’s zijn niet gemaakt van bot

Ooit gehoord dat baby’s helemaal geen knieschijven hebben? Dat klopt niet helemaal. Nee, baby’s hebben namelijk knieschijven gemaakt van kraakbeen. Ergens tussen hun derde en vijfde levensjaar wordt dat vanzelf bot.

4. Baby’s hebben meer botten dan volwassenen

Ja, zelfs zonder de knieschijven! Een baby heeft wel 300 botten in zijn kleine lichaampje (ter vergelijking: een volwassen mens 206). Dit worden er steeds minder, omdat naarmate de baby ouder wordt, de kleine botten samengroeien in grotere botten.

5. Baby’s hebben veel smaakpapillen

En dan bedoelen we ook ontzettend veel. Kan je het je voorstellen dat je iets proeft wat achter in je keel zit? Een baby kan het! De smaakpapillen van een baby zijn ook nog eens meer uitgespreid over de tong dan bij een volwassenen.

6. Super brein

Je baby wordt letterlijk elke dag slimmer en slimmer. De hersenen van je baby groeien de eerste 90 dagen maar liefst 64 procent! Daarna groeit het brein van je baby nog steeds met 0.4 procent per dag.

7. Ze kunnen tegelijkertijd ademen en slikken

Dat moeten wij niet proberen. Bij baby’s is de keel in de eerste drie maanden anders gevormd dan bij volwassenen, zodat baby’s tegelijkertijd kunnen ademen en slikken.

8. Het hartje slaat erg snel

Gemiddeld slaat het hart van een volwassene in ruststand zo’n 60 tot 70 BPM. Bij een baby kan dat oplopen van 100 tot 150 BPM. Wanneer je baby’s hartje dus als een kolibrie klinkt, niet schrikken. Deze rare eigenschap hoort er gewoon bij.

9. Hun ogen zijn onwijs groot

Ondanks dat kleine koppie zijn de ogen van baby’s al ongeveer 75 procent van een volwassen oog. Dat is best veel, zo in verhouding!

10. Ze herinneren zich geluiden die ze in de baarmoeder hoorde

Kijk niet raar op als je baby reageert op de theme-song van Orange Is The New Black wanneer je die serie tijdens je zwangerschap helemaal grijs gekeken hebt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat baby’s woorden en muziek herkennen die ze tijdens de zwangerschap in je buik hoorden. Wauw!

11. Jongetjes zijn zwaarder dan meisjes

Het verschil is niet groot, maar over het algemeen zijn jongetjes net ietsje zwaarder dan een baby met een roze strikje.

12. Pasgeboren meisjes kunnen ‘ongesteld’ worden

Spot je een paar kleine bloedvlekjes in de luier van je pasgeboren meisje? Geen paniek. Wanneer je zwanger bent, kan jouw oestrogeen-level er voor zorgen dat de baarmoeder van je baby gestimuleerd wordt. Dat kan leiden tot wat kleine bloedspettertjes. Gelukkig duurt het daarna nog héél lang voordat je dochtertje écht ongesteld wordt.

13. Oogjes open tijdens het slapen

Deze rare eigenschap ziet er wat freaky uit, maar het is volkomen normaal als je baby met zijn ogen open slaapt. Dat heeft  te maken met de REM-slaap. Baby’s slapen namelijk langer in de REM-slaap dan volwassenen. Interessant!

14. Smile!

Sommige baby’s worden geboren met één of meerdere tanden. Dit noemen we geboorte tandjes. Dit komt echter slechts bij 1 op de 2.000 baby’s voor.

Gaap! Dit wil je weten: Waarom valt mijn baby in slaap tijdens het eten?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme