Mindfulness tijdens je zwangerschap heeft ook vele voordelen voor de opvoeding

Zwanger Laurien Bleeker 27 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Doe je mindfulness-oefeningen tijdens je zwangerschap, dan biedt dat vele voordelen tijdens de opvoeding van je kind.

Hoe meer je kan focussen op je zwangerschap, de baby in je buik en op je eigen lichaam, hoe dichter je bij jezelf en je kind kan blijven. Dit geldt zowel voor je zwangerschap als je bevalling én nog heel lang daarna, blijkt uit onderzoek.

Mindfulness oefeningen tijdens zwangerschap

Klinisch psycholoog bij het Center for Health and Community van UCSF Noroña-Zhou legt uit: “Het is algemeen bekend dat stress bij de moeder tijdens de zwangerschap het risico op gezondheidsproblemen bij kinderen verhoogt.” Maar hoe dit andersom werkt, dat wisten de wetenschappers nog niet en daar is nu dus onderzoek naar gedaan.

Uit dat onderzoek blijkt dat wanneer een zwangere vrouw mindfulness oefeningen doet tijdens haar zwangerschap, dit kan zorgen voor minder stress op de langere termijn. Zo hadden de vrouwen uit het onderzoek gezondere stressreacties op hun baby van zes maanden oud.

Ook de baby’s herstelden sneller van stress

Aan het onderzoek deden 135 moeders en hun baby’s mee. De moeders hadden diverse etnische achtergronden en een laag inkomen. Zij ervoeren veel stress in hun leven. Ook de baby’s van de groep moeders die acht weken lang aan mindfulness deden, herstelden sneller van stressvolle situaties dan de kinderen van de moeders die dit niet deden. En dat is een belangrijke uitkomst, want dat vermogen om te herstellen van stress, zorgt op de langere termijn voor een betere gezondheid.

Ook baby’s hebben dus langere tijd baat bij mindfulness oefeningen tijdens de zwangerschap. De baby’s waarvan de moeders aan mindfulness hadden gedaan, vertoonden zelfs zelfverzachtend gedrag, zoals duimzuigen. Belangrijk hieraan is dat een sterke reactie en een snel herstel gezonder zijn voor je lichaam.

Zowel voor moeder als voor baby zijn mindfulness oefeningen dus zeer aan te raden tijdens de zwangerschap.

Doen: mindful leven door te kijken door de ogen van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme