Met deze tips bereid je jezelf tot in de puntjes voor op een fijne geplande inleiding

Bevallen Laurien Bleeker 5 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Sommige zwangeren weten bij voorbaat al wanneer ze gaan bevallen, omdat ze bijvoorbeeld ingeleid worden. Oftewel: de bevalling wordt kunstmatig op gang gebracht. Soms is dat omdat het met de moeder niet zo goed gaat en soms wordt gedacht dat de baby het buiten de baarmoeder beter heeft. Wat de reden ook is: jezelf tot in de puntjes voorbereiden op een geplande inleiding doe je met onze tips.

Met een geplande inleiding beval je altijd in het ziekenhuis, daar ben je in ieder geval zeker van. Wat je nog wel ‘even’ moet voorbereiden zijn je ziekenhuistas, een geboorteplan (yes, ook bij een geplande inleiding) en wat andere dingen. We zetten ze voor je op een rij.

Jezelf voorbereiden op een geplande inleiding doe je zo

Oké, in overleg met je verloskundige of gynaecoloog heb je besloten om te gaan voor een geplande inleiding. Dat is beter voor je baby, of voor jou. Misschien is de datum zelfs al gekozen en kan het voorbereiden beginnen. Je gaat in het ziekenhuis bevallen, maar dat betekent niet dat je geen huiselijke, warme sfeer kan creëren. Bovendien is het ook bij een geplande inleiding fijn om de regie te hebben: wie zijn aanwezig, welke handelingen worden verricht, uit welke pijnstillers kan je kiezen en welke houding wil je aannemen? Door zelf de regie te houden kan je later terugkijken op een fijne geplande inleiding.

Stuk voor stuk dingen om over na te denken, daarom hebben we een handige checklist voor je gemaakt. Zo ben je tot in de puntjes voorbereid op wat komen gaat.

Verdiep je in inleiden

Je lichaam is zelf nog niet klaar voor een bevalling, je baby misschien ook niet, maar het is beter om nu te bevallen. Daarom kies je voor een geplande inleiding. Verdiep je eens in inleiding: hoe gaat dit, wat gebeurt er met je lichaam, wat gebeurt er met je baby? Welke opties heb je allemaal? Zijn er meerdere manieren om de bevalling kunstmatig op te wekken? Wat is mogelijk in jouw geval? Door alles van tevoren uit te zoeken, weet je ongeveer wat je te wachten staat, maar ook welke keuzes je hebt. Zo behoud je het gevoel van regie over je eigen lichaam en dat is een van de belangrijkste dingen om uiteindelijk terug te kijken op een fijne bevalling.

Verdiep je in bewegingsvrijheid en bevalhoudingen

Met een inleiding lig je vaak ‘vast’ aan de CTG ter controle van de hartslag van de baby. Het is in de meeste gevallen niet zo dat dit de hele tijd nodig is. Vraag of je af en toe losgekoppeld kan worden om even rond te kunnen lopen, te kunnen douchen of gewoon om te staan. Ook tijdens de persfase aan het bed gekluisterd zijn is vaak niet nodig. Kijk naar alle mogelijkheden en bespreek deze ook van tevoren met je zorgverlener. Bewegingsvrijheid is zo belangrijk en ook dat heeft weer te maken met de regie hebben over je lichaam en je bevalling.

Verdiep je in soorten pijnstilling

Bij een inleiding wordt vaker gekozen voor pijnstilling. Per ziekenhuis kan het nogal verschillen welke soorten aangeboden worden. Zo is er tegenwoordig ook een ruggenprik waarbij je zelf nog kan bewegen en soms zijn er alternatieve pijnstillers aanwezig. Lees je in over welke soorten jouw ziekenhuis aanbiedt en bedenk van tevoren wat je prettig lijkt en wat niet.

Maak een bevalplan voor je geplande inleiding

Heb je helemaal bedacht hoe je jouw geplande inleiding voor je ziet? Stel je wensen dan op in een bevalplan en geef deze aan de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er staat bijvoorbeeld in of je getoucheerd wil worden of niet. Wanneer toucheren protocol is, maar je het aantal centimeters ontsluiting niet wil weten, kun je dit in je plan zetten. Duurt je ontsluiting wat langer, dan is wisselen van houding een goed idee: zet ook je wens om bewegingsvrijheid in je bevalplan. Ook hierin zie je dat het belangrijk is dat je de regie hebt en dat alles in samenspraak gaat met jou of je eventuele partner of doula.

Ga in gesprek met je gynaecoloog

Natuurlijk zijn er protocollen als het gaat over een geplande inleiding, maar vaak is veel meer mogelijk dan je misschien denkt. Ga dan ook van tevoren in gesprek met je gynaecoloog. Vraag wie er de kamer in en uit lopen en geef hierin je wensen aan. Om in je bubbel te komen en de inleiding zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen, is weinig ruis om je heen het beste. Overleg je bevalplan en praat over bewegingsvrijheid, soorten pijnstilling en alternatieven. Bespreek ook eventuele ‘wat als’ scenario’s, bijvoorbeeld wat als de ontsluiting volgens het protocol niet snel genoeg vordert. Wat zijn dan je opties en wat wil je zelf?

Wees uitgerust voor je bevalling

Om te bevallen is het goed om uitgerust te zijn. Omdat je weet wanneer je ingeleid wordt, kun je van tevoren je rust pakken. Laat eventuele andere kinderen bijvoorbeeld logeren bij opa en oma of ergens anders. Zo kan je alvast een beetje in je bubbel komen. Stel van tevoren je ziekenhuistas samen en check of je alles hebt wat nodig is om in het ziekenhuis te bevallen. Vergeet je bevalplan niet. Denk ook aan: snacks, drinken, een kruik, een muziekje, een boek of iets anders om te doen als je moet wachten, je telefoonoplader, sfeerlicht voor in je kamer en alles wat je nog meer mee wil voor een fijne sfeer.

Blijf dichtbij jezelf bij een geplande inleiding

Hoe een geplande inleiding verloopt, weet je natuurlijk nooit van tevoren. Wel kun je tot in de puntjes voorbereid zijn, zodat je enigszins weet wat je te wachten staat en vooral wat je keuzes zijn. Een fijne bevalling valt of staat met het houden van de regie en het maken van je eigen keuzes. Blijf dan ook dicht bij jezelf, duik in je bubbel en ga voor een droombevalling, ondanks de geplande inleiding.

Bevallingsverhaal Annamieke: ‘Ondanks de inleiding heb ik een droombevalling gehad’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme