Dilemma: ‘Zal ik mijn kleuter in de zomervakantie later naar bed doen of zal ik strikt blijven?’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 5 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Inge (32) haar dilemma voor: “Zal ik mijn kleuter in de zomervakantie later naar bed doen of zal ik strikt blijven?”

“Mijn zoon heeft nog maar een paar dagen school voordat de zomervakantie begint. Hij is in maart op de basisschool begonnen, dus het wordt voor ons de eerste lange zomervakantie met onze kleuter. Hij kijkt al weken uit naar zijn lange vakantie. Met hier en daar wat hulp van mijn (schoon)ouders en twee weken vakantie als gezin, is het allemaal gelukt om de ‘planning’ rond te krijgen. Want dat is het, een hele planning.

Bijna zomervakantie

Mijn zoontje kan niet wachten tot de zomervakantie begint. Hij heeft het iedere dag over ijsjes eten, spelletjes doen en laat opblijven. Want ja, dat late opblijven vindt hij maar al te leuk en daar is hij ook nog eens erg goed in. Maar moeten we dat als ouders wel willen? Ik twijfel dan ook of ik mijn kleuter in de zomervakantie later naar bed zal doen of gewoon strikt moet blijven qua bedtijd. Wij zijn, op twee weken na, gewoon de hele zomer aan het werk, dus ik weet niet wat wijsheid is.

Later naar bed

Ik heb het er laatst met mijn ouders over gehad en die zeiden gelijk: ‘ach, dat kind heeft lekker vakantie, dus laat hem gewoon naar bed gaan wanneer hij zelf wil.’ Soms denk ik, wat maakt het ook allemaal uit, maar op het andere moment lijkt het mij ook heerlijk om ons gewoon aan het strakke schema te houden. Als hij om 19.00 uur in bed ligt, dan hebben we zelf ook nog iets aan onze avond. Als hij tot laat opblijft, dan moeten we hem tot in de avond entertainen, dat zit er dik in.

Moeilijk dilemma voor in de zomer

Ik ben erg benieuwd hoe andere ouders van kleuters of basisschoolkinderen dat in de zomervakantie doen. Blijf je de normale bedtijden hanteren of laat je alle regels wat betreft slaaptijden in de zomervakantie juist lekker los en kijk je gewoon wanneer je kind moe is? Als ik naar mijn zoon kijk, dan is dat misschien pas tegen 23.00 uur. Dat lijkt me iets teveel van het goede, dus ik heb geen idee wat ik moet doen.”

Dilemma: ‘Zullen we voor een kind gaan nu het financieel minder gaat?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen