Simpele maar effectieve voornemens die élke moeder wil maken voor 2022

Kinderen Lizette van Loenen 19 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Ieder jaar neem je je voor om het dit keer écht helemaal anders aan te pakken. Minder stress, meer tijd voor jezelf en ook meer aandacht aan je partner geven. Op 15 januari is er al niks meer van je grootse voornemens over. We weten zeker dat deze simpele aanpassingen in je leven een groots effect hebben.

Goede voornemens

Twee keer per week naar de sportschool, elke dag gezond eten en minstens een boek per maand lezen is als moeder nu eenmaal onhaalbaar. We weten zeker dat je deze voornemens een stuk langer zult volhouden.

1. Stop met vergelijken

Begin daar nu meteen mee, wacht niet tot 1 januari. Jezelf vergelijken met andere moeders is namelijk niets meer dan verspilde energie. Je kinderen, je huis, je auto, je baan, je vakanties, alles in je leven is van jou en van niemand anders. Hoe leuk het leven van die perfecte moeder op het schoolplein ook lijkt, wees blij met de dingen die je hebt. Wees blij voor de mensen met succes, maar probeer er niet jaloers op te zijn. Daar schiet je namelijk niks mee op.

2. Bel je ouders vaker

Als je gezegend bent met één of twee levende ouders, bel ze dan meer dan eens per paar weken. We weten dat je het druk hebt en dat zo’n telefoontje er dan heel snel bij inschiet, maar het is wel ontzettend belangrijk. Bel ze gewoon, nu het nog kan.

3. Work out. Niet je lichaam, maar je geest

Zeg eens eerlijk, wanneer heb je voor het laatst een boek gelezen? Het is natuurlijk heel makkelijk om met je telefoon op de bank of in je bed te ploffen zodra de kinderen slapen, maar het is een stuk leerzamer én ontspannender om wat vaker een boek te pakken op dit soort momenten.

4. Probeer niet de beste vriend van je kinderen te zijn

Ze hoeven je namelijk écht niet 24/7 aardig te vinden. Het is oké als je ze niet blij kunt maken. Peuters, kleuters en pubers zijn nu eenmaal niet graag blij. En trouwens, het is belangrijk dat je een rolmodel voor je kind bent, niet hun bff.

5. Wees een betere vriendin

Vrienden en vriendinnen zijn naast je eigen familie de allerbelangrijkste personen in je leven. Geef ze wat meer aandacht. Organiseer etentjes, ga samen winkelen (supermarkt is al voldoende), drink een wijntje of organiseer een playdate met jullie kids. Wedden dat je je een stuk energieker voelt na wat quality time met je squad?

6. Stop met klagen over troep

Luister, het is niet schoon in je huis en dat zal het ook nooit worden. Oké, als je met moederpensioen gaat en de createurs van deze troep definitief het nest verlaten misschien, maar eerder niet. Met klagen ruim je niks op en stijgt je bloeddruk naar onnodige hoogtes, dus bespaar jezelf deze ellende. Zolang vtwonen niet langskomt voor een fotoshoot, laat je de boel lekker de boel.

7. Choose your battles

Adem in, adem uit, pauzeer en overweeg dan of je écht boos moet worden of dat je het best naast je neer kunt leggen. Dit kun je zowel op je werk als thuis toepassen. Probeer je in te leven in degene waarop je je woede wilt afvuren en bedenk je dan of je reactie terecht is. Zijn je twee peuterzoons met elkaar in gevecht en vliegen de auto’s door de kamer? Boys will be boys, er zijn ergere dingen.

8. Leg je telefoon wat vaker weg

Betrap je jezelf erop dat je ieder ‘loos’ moment naar je telefoon grijpt om door je Instagram en Facebook te scrollen? Laat dat ding dan in 2021 gewoon liggen op dit soort momenten. Wat je dan moet doen heb je net in punt 3 gelezen.

9. Wees dankbaar

We leven in de wervelwind van de dag en vergeten vaak te waarderen wat we hebben. Maak daarom een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf ze op (ja, met de hand) en lees ‘m minstens een keer per week door.

Deze goede voornemens hebben ook een positief effect op je kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme