Denk jij ook altijd 3 stappen vooruit? Heel goed, maar vergeet dit dan niet

Persoonlijk Susan Dalstra 19 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Je partner is laat voor werk en je wéét gewoon dat over vijf minuten de paniekerige ‘wie heeft de autosleutels gezien’-show begint. Daarom heb je hem gered door de sleutels alvast bij de voordeur naast zijn portemonnee te leggen.

Vooruitdenker

Tadaa: dat scheelde een hoop tijd en gezond verstand. Maar hoe kon je dat zo snel voorzien? Omdat je een geboren vooruitdenker bent. Je hebt een geheime superkracht waardoor je altijd drie (of tien) stappen verder bent dan de rest wanneer het aankomt op logistiek. Sexy hè? Al heeft zo’n levensbenadering toch ook wel de nodige nadelen.

De vooruitdenker kan zowel positieve – als negatieve gebeurtenissen voorzien en heeft daarom al een plan de campagne klaarliggen wanneer de hel losbreekt. Daar profiteert vooral je omgeving enorm van: je partner, je kinderen en je collega’s.

Stel, je bent de moeder van een kind dat op wonderbaarlijke wijze altijd z’n schoenen verliest. Wanneer jullie naar het park gaan, houd je met haviksogen zijn voeten in de gaten – klaar om toe te schieten zodra er een schoen uit gaat. Crisis afgewend. Of je hebt een vriend die al-tijd te laat komt, dus zeg je dat je dan een halfuur vroeger hebt gereserveerd dan je daadwerkelijk hebt gedaan (lifehack).

Consequenties

Hartstikke fijn, maar al dat vooruitdenken is heel veel werk. Bovendien weerhoudt het je ervan om volledig in het nu te leven. Het bespaart je weliswaar gedoe, maar het berooft je ook van je eigen rust. Verwachtingen of op dingen vooruitlopen heeft kleine consequenties (je hebt de sleutels gevonden, bent nooit een schoen kwijt), maar omdat mensen die in de toekomst denken zo bezig zijn met wat hen dat oplevert, overschatten ze dat wat hen oplevert ruiterlijk. En belangrijker: onderschatten ze wat het ze kost (stress en altijd anticiperen op het ergste). Het levert misschien vijf minuten tijdswinst op, maar is het ‘t waard om altijd zo met de toekomst bezig te zijn en denken aan alles wat zou kunnen gebeuren? Misschien. Misschien ook niet.

Vraag jezelf daarom eens af wat er gebeurt als je een keertje niet anticipeert. Of wat als je iemand anders de ruimte geeft om tien stappen verder te zijn? Misschien moet je een nieuw paar schoenen kopen voor je kind (niet leuk, ook niet het einde van de wereld) of je man verdragen terwijl hij het huis overhoop haalt in een manische zoektocht naar autosleutels. Maar je kan ook een beetje meer proberen te genieten van de levensvaardigheid om wel te zien hoe het loopt en te accepteren wat er op je pad komt. Niet makkelijk, wel bevrijdend.

Drukke moeders opgelet! 5 manieren om meer in het nu te leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme