Veelgestelde vraag: waar bevallen de meeste vrouwen?

Zwanger Maartje Scheffer 13 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Je vraagt het je ongetwijfeld af als je zwanger bent: waar ga ik bevallen? Of het een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling wordt, is afhankelijk van een hoop persoonlijke voorkeuren en de gezondheid van jou en je baby. Waar bevallen de meeste vrouwen?

Thuis, in het ziekenhuis, of in de auto voordat ze het ziekenhuis bereiken?

Waar bevallen vrouwen in Nederland?

In Nederland staan we erom bekend een behoorlijke thuisbevallingscultuur te hebben. Dat is echt een uitzondering, want in veel andere landen binnen en buiten Europa is een thuisbevalling erg zeldzaam. Maar is het ook echt zo dat de meerderheid van de vrouwen in Nederland thuis bevalt, of is een ziekenhuisbevalling net zo populair?

Meer ziekenhuisbevallingen

De cijfers liegen er niet om: ondanks onze cultuur rondom thuis bevallen zijn er tóch meer ziekenhuisbevallingen. Zo’n 21 procent van alle vrouwen bevalt thuis, 21 procent in een geboortecentrum en 58 procent in het ziekenhuis met een medische noodzaak. Tijdens de jaren 90 van de vorige eeuw lag het percentage thuisbevallingen nog op 35 procent. Dat kan komen door de toegenomen vraag naar pijnstilling.

Verloskundigen zijn het er echter over eens dat een thuisbevalling net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling, mits er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen.

Wanneer bevallen de meeste vrouwen?

Je vraagt je misschien ook af wanneer de meeste vrouwen bevallen: overdag of ‘s nachts? Interessante genoeg beginnen de meeste bevallingen ‘s avonds of ‘s nachts, waarna de baby ‘s nachts of de dag erop geboren kan worden. Dat heeft te maken met dat het lichaam van een zwangere vrouw instinctief een rustig moment uitzoekt om de baby geboren te laten worden, en meestal zijn die meest rustige en stille momenten ‘s nachts. Zo heeft het lichaam de grootste kans om veel oxytocine aan te maken, wat nodig is voor een vlotte bevalling.

Wow, dit neemt een verloskundige allemaal mee naar een thuisbevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme