Dit is waarom je je kind lekker veel op blote voeten moet laten lopen

Kinderen Noortje Molenaar 8 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Met de zomer in zicht kunnen we weer lekker met de blote voeten in het gras. Lekker toch. En dat blijkt vooral voor kinderen heel goed te zijn. Wetenschappers adviseren om ze zoveel mogelijk op hun blote voeten buiten te laten spelen. Komt dat even goed uit, want welk kind trekt nou niet zo’n schoenen te pas en te onpas uit?

Kinderen zonder schoenen laten spelen is in de eerste plaats goed voor de voetjes zelf, maar met name ook voor de ontwikkeling van hun brein.

Blote voeten bij kinderen

Schoenen zijn niet de hele dag nodig. Natuurlijk wel als je met ze de weg op gaat, maar laat ze de rest van de tijd vooral uit. Vaak schoenen dragen tijdens de kinderjaren is namelijk een grote oorzaak van platvoeten.

Onderzoekers zeggen dat vooral dichte schoenen en schoenen met een smalle voorkant boosdoeners zijn. Ook zouden ze ervoor zorgen dat een kind minder goed leert lopen. Er wordt ook geschreven dat mensen en kinderen vóór de uitvinding van schoenen sowieso betere voeten en enkels hadden.

Niet te bang zijn voor wondjes

Kinderen die steeds hun schoenen uittrekken, doen daar dus heel goed aan. Hoe meer ze op blote voeten lopen, hoe beter, zo blijkt.

Bang voor wondjes en ongelukken? Probeer dat toch meer los te laten, zeggen de wetenschappers. Maar zelden gebeurt er iets. En kinderen mogen namelijk best dat risico lopen. Vooral in je eigen tuin of speelveldje kan het weinig kwaad als je die regelmatig controleert.

11 x de leukste adressen voor blotevoetenpaden

Stimuleert ontwikkeling van hersengebieden en evenwicht

Die blote voeten zijn vooral voor baby’s en peuters heel goed, zegt ook een chiropractor. In hun eerste jaren ontwikkelen ze namelijk twee heel belangrijke zenuwgroepen.

Hun zintuigen en tastzin worden op die manier gestimuleerd. Zo ontdekken ze de natuur en wereld op een veel betere manier. En dat hangt weer samen met de ontwikkeling van verschillende hersengebieden.

Tijdens nieuwe ervaringen worden nieuwe neurologische verbindingen gecreëerd. En aangezien voeten onwijs veel zenuwen bevatten, voelen en ontdekken ze zo allerlei nieuwe structuren en grondsoorten.

Dat maakt een kind bewuster van zijn omgeving, draagt bij aan zijn evenwicht en coördinatie en stimuleert de ontwikkeling van de hersenen extra. Het creëert focus en opmerkzaamheid van veranderingen en bewegingen om hem heen.

Dus als je kind op z’n blote voeten naar buiten hobbelt, laat hem vooral gaan! Een emmer water of de douche staat daarna wel weer klaar voor vieze voeten.

Maak je daar niet druk om. Loslaten en lekker op avontuur laten gaan. Naast de goede ontwikkeling in hun eerste jaren, hebben ze ook later veel profijt van de extra hersenverbindingen.

Geen babyschoentjes

En – hoe schattig het er ook uit ziet – baby’s hoeven nog geen schoentjes aan als ze nog niet kunnen lopen. De voetjes en tenen hebben ruimte nodig om goed te kunnen groeien, bewegen en voelen. Dat vormt de basis voor als ze wel mobiel beginnen te worden. Sokjes of slofjes tegen de kou mogen uiteraard wel.

Weg met die schattige babyschoentjes! Dit is waarom je kind moet leren lopen op blote voeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy, Natural Child Magazine

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen