Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Mind 31 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

3x waarom kijken we eigenlijk naar enge films?

Halloween: dé tijd van het jaar om te genieten van griezelverhalen, enge kostuums, en jawel… voor sommigen ook de meest enge films. Ben jij ook fan van enge films of laat jij het liever lekker aan je voorbij gaan?

Als jij niet weet hoe snel jij de horrors en thrillers op je Netflix homepage kan skippen, zal dit artikel één groot raadsel voor je zijn. Als jij wel hoort tot het clubje ‘enge-film-fanaten’ dan ga je deze redenen gegarandeerd herkennen.

Enge films

Eng is natuurlijk een nogal dubieus begrip. Wat ‘eng’ is voor de ene persoon, kan voor de andere persoon oersaai zijn. Maar meestal kunnen we stellen dat met ‘enge’ films geduid wordt op de horrorfilms en thrillers.

Verschil tussen horror en thriller

De termen horror en thriller worden vaak door elkaar gehaald, maar toch is er wel degelijk een verschil. In de filmwereld staan horrors bekend om de vele schrikmomenten. Horror betekent letterlijk ‘verschrikking’ in het Latijn, en de meeste horrorfilms doen hun naam eer aan.

Vaak is het ‘gevaar’ in horrorfilms ‘bovennatuurlijk’ zoals monsters of geesten. Thrillers daarentegen zijn juist gebaseerd op menselijke bedreigingen, oftewel dingen die zomaar ‘echt’ kunnen gebeuren. Vaak zijn er minder schrikmomenten, maar juist een spanning gedurende de film.

Waarom we naar enge films kijken

De reden waarom we naar enge films kijken?

1. Ze kunnen onze aandacht vasthouden

Er zijn maar weinig momenten waarop we enkel en alleen met één ding bezig zijn. Ben jij aan het koken? Dan ben je vast ondertussen aan het bellen, op de kids aan het letten, of naar de grappige podcast aan het luisteren. Kijk jij tv? Dan ben je ondertussen waarschijnlijk dit artikel aan het luisteren.

Onderzoek toont aan dat hoe vaker wij gewend zijn om te switchen van activiteit, hoe sneller we onze aandacht verliezen. Enge films zijn daarentegen zó spannend dat we moeiteloos wel onze aandacht kunnen vasthouden.

2. We worden opgewonden

Nooit opgemerkt dat jij wel heel veel zin kreeg om te knuffelen na die thriller? Dat was geen toeval. Je wordt namelijk letterlijk opgewonden van het kijken naar enge films. Dit genre laat ons bloed sneller stromen, ons hart sneller kloppen, geeft een adrenaline boost, en laat het cortisol stijgen. Aha! Nu begrijpen we waarom die mannen altijd een enge film willen kijken op een date.

3. We leren onszelf kennen

Iedereen heeft ‘een donkere kant’ in zich. Jij kan nog zo lief en sympathiek zijn, maar ze moeten niet aan je kinderen komen. Iemand die jouw kids met één verkeerde vinger aanraakt, kan een real life horrorscenario verwachten. In de psychologie bestaan er ideeën over ‘de sublimatie’ van mensen. Daarmee wordt (om een lang verhaal kort te maken) bedoeld dat we kanten van onszelf kunnen ontdekken die in het echte leven vaak sociaal onaanvaardbaar of taboe zijn.

Wat vond jij de meest enge film die je ooit hebt gezien? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

10 spannende thriller series op Netflix om te kijken als je kids al op bed liggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mind Body Green

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme