Waarom sommige volwassenen zich nog steeds zo kinderachtig gedragen

Lifestyle Bedrock 2 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Misschien ken je ze wel, van die mensen die altijd in het middelpunt van de belangstelling willen staan. Ze zijn heel theatraal, maar reageren vooral heel kinderachtig als ze hun zin niet krijgen. Af en toe worden er weleens grapjes gemaakt – okay, Karen – maar eigenlijk zouden we wat meer compassie voor deze kinderachtige volwassenen moeten voelen. Daar is namelijk een verklaring voor.

Volwassenen die zich zo gedragen kunnen namelijk een infantiele persoonlijkheid hebben. Dit is nooit echt vastgelegd als een persoonlijkheidsstoornis, maar wordt door psychologen geassocieerd met de theatrale stoornis, ook wel de histrionische persoonlijkheidsstoornis.

Histrionische persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een histrionische persoonlijkheidsstoornis staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Dat komt niet per se omdat ze graag alle aandacht willen, maar meer omdat ze erg onzeker zijn. Door zich theatraal te gedragen, krijgen ze de bevestiging dat ze oké zijn. En dat geeft voor een kort moment een beetje zelfvertrouwen.

Mensen die deze persoonlijkheidsstoornis hebben, kunnen hun gevoelens flink aan dikken en op dramatische manier brengen. Blijdschap wordt heel groot gemaakt, maar teleurstelling ook. Vooral wanneer ze even niet in het middelpunt van de belangstelling staan.

Vaak zijn deze mensen het contact met zichzelf een beetje kwijt. Ze weten niet echt wat ze voelen. Ze kunnen zich daardoor ook niet echt verplaatsen in anderen en kunnen op heel ongepaste momenten flirten of seksueel getint gedrag laten zien.

Ondanks dat deze mensen vermoeiend kunnen zijn, is het beter compassie voor ze te voelen. Steeds in het middelpunt van de belangstelling kost ontzettend veel energie en het levert veel stress op.

Daardoor hebben mensen met een histrionische persoonlijkheid vaak stress gerelateerd lichamelijke klachten en angststoornissen. Ook zijn ze vaak opgegroeid in een omgeving die niet veilig was en heeft een groot deel van hen als kind een depressie gehad.

Infantiele persoonlijkheid

Mensen met een infantiele persoonlijkheid tonen ook het extraverte, exhibitionistische gedrag van mensen met een histrionische persoonlijkheid. Wat verschillend is, is dat deze mensen minder flirterig zijn, maar meer kinderlijk aanhankelijk. Ook kunnen ze een pruillipje opzetten als ze hun zin niet krijgen. Ook voor hen geldt dat ze vooral erg veel behoefte om hebben bemind te worden.

Heb je eens te maken met een volwassene die zich zo gedraagt. Haal dan even diep adem en wees geduldig. Staat deze persoon dichtbij je? Misschien kun je dan het gesprek eens aangaan zodat hij of zij hulp kan zoeken.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Bedrock.

10x luie manieren om iedere dag calorieën te verbranden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme