Helemaal zen! 9x waarom yoga met je baby zo leuk is

Kinderen Lisa van den Akker 15 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Dat yoga fijn voor je lichaam en mind zijn heb je misschien zelf weleens ervaren. Maar wist je dat je ook prima yoga kunt doen samen met je baby. Sterker nog, het is super leuk. En dit is waarom…

Yoga is voor iedereen. We doen het als we zwanger zijn en zelfs als we zwanger willen worden. Maar ook na je zwangerschap kun je gewoon je matje weer uitrollen. Want yoga met je baby is hartstikke fijn!

Waarom yoga met je baby leuk is

Twijfel je nog of yoga iets voor jou en je baby is? Na het lezen van deze negen dingen ben je vast overtuigd.

1. Je lichaam herontdekken

Na een zwangerschap moeten veel moeders hun lichaam weer hervinden; weer contact maken met hun eigen lichaam. De oefeningen verminderen eventuele rug-, nek- en schouderklachten en versterken de bekkenbodem en buikspieren (ook om rugklachten te voorkomen en eventuele incontinentie te verhelpen).

2. Ultieme quality time voor moeder en kind

Yoga met je baby ongestoorde quality time voor moeder en kind: bonding time to the max.

Fertility yoga: Deze 4 houdingen kunnen je helpen om zwanger te worden

3. Win-win situatie

Als mama zich goed en ontspannen voelt, werkt dit door op je kind. Andersom geldt dat ook zo: als mama gestrest is, is de kans dat je baby onrustig is, groter. Kinderen gaan wat dat betreft enorm mee in de gemoedstoestand van hun moeder.

4. Aanraking is altijd goed

Vaak is massage ook een onderdeel van yoga met je baby en daar genieten ze enorm van. Het is niet ongebruikelijk dat baby’s rustig liggen te genieten als ze gemasseerd worden door mama – tot op het moment dat de moeders stoppen met masseren en ze allemaal spontaan gaan huilen.

5. Helpt ook tegen sommige babykwaaltjes

Vooral baby’s die last hebben van buikkrampjes kunnen door de oefeningen en bewegingen geholpen worden. Een voorbeeld daarvan is de vlinderhouding, waarbij je baby’s voetjes tegen elkaar houdt en de beentjes buigt – dat helpt om de buikkrampjes wat te verminderen.

6. Baby’tjes vinden het ook leuk

Als je denkt dat jij als mama als enige intens geniet van die eerder genoemde quality time: guess again. De aanraking van mama, het volop in
de aandacht staan… heerlijk vinden ze dat.

7. Motoriek – stimulans – aan

Ook al is er (vooralsnog) geen wetenschappelijk onderzoek wat precies uitwijst welk effect yoga voor baby’s op hun motoriek en lichamelijke ontwikkeling heeft; het is een vrij onomstotelijk feit dat beweging voor baby’tjes sowieso goed is voor hun motoriek.

8. Je baby komt in aanraking met andere baby’s

En dat gebeurt nog niet zo vaak die eerste drie maanden.

9. Je ontmoet andere mama’s

Niet alleen je baby maakt nieuwe vrienden, jij doet dat ook. In een tijd die door veel moeders soms toch ook als ietwat geïsoleerd kan voelen – hoe gelukkig ook – kan dat contact met andere, newborn moeders als een godsgeschenk voelen.

Stress tijdens de zwangerschap: 8 tips om het te verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen