Fertility yoga: Deze 4 houdingen kunnen je helpen om zwanger te worden

Body Valéry de Voijs 4 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Of je nu je matje uitrolt omdat je fit wilt worden, wat kilo’s kwijt wilt raken, of omdat je eindelijk op je hoofd wilt kunnen staan: yoga heeft tal van voordelen. Zo kan yoga helpen bij het ondersteunen van je vruchtbaarheid. Deze vorm wordt ook wel fertility yoga genoemd en is bedoeld voor iedereen die wel wat steun kan gebruiken bij het zwanger raken.

Fertility Yoga

Stress is natuurlijk nooit goed, en al helemaal niet als je een kinderwens hebt. Te veel spanning kan er namelijk voor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Of misschien word je wel ongesteld, maar lijkt een bevruchting maar niet plaats te vinden. Fertility yoga zou dan kunnen helpen. Zo hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat een half uurtje yoga per dag ervoor kan zorgen dat jouw cortisol verlaagd wordt. Niet alleen gaat je stresshormoon dus omlaag, ook zorgt het voor een verbetering van de testosteron- en LH levels in je lichaam: iets wat weer een gunstig effect heeft op je vruchtbaarheid. Deze poses kunnen dan een steentje bijdragen:

10 voedingsmiddelen die je vruchtbaarheid kunnen bevorderen

1. Wide leg forward fold

Een van de poses waarbij je je bloedcirculatie een boost geeft is door wijdbeens met gestrekte benen te staan en vervolgens langzaam je hoofd te laten zakken. Je kunt er dan zelf voor kiezen om je handen op de grond te zetten, of op je heupen te laten rusten

2. Shoulder Opening Mountain pose

Vanaf je vruchtbare dagen tot aan de bevruchting, of (in een minder vrolijk scenario: tot je volgende menstruatie) gaat de aandacht naar ontvangen en koesteren. In deze periode zijn de houdingen waarbij je je lichaam zoveel mogelijk draait iets minder aan te raden. Een makkelijke oefening is dan bijvoorbeeld de mountain pose waarbij je beide armen in de lucht houdt.

3. Bridge Pose

De naam zegt het al: je maakt deze ‘brug’ door op je rug te gaan liggen, je knieën te buigen en vervolgens je heupen op te tillen. Op deze manier verlicht je eventuele spanning tussen heupen, buik en onderrug. En net dat deel van het lichaam staat bij een zwangerschap natuurlijk centraal.

4. Full Boat

Bij deze oefening zit je met gestrekte benen rechtop en leun je iets naar achteren. Vervolgens probeer je met gestrekte armen je benen aan te raken, zonder dat je hierbij je knieën buigt. Ook al lijkt deze oefening niet zo zwaar, toch zul je al snel je buikspieren voelen. Tegelijk zul je je rug sterker maken: en dit zul je tijdens de zwangerschap weer nodig hebben.

Toch niet zo’n zin om je sportoutfit aan te trekken? Uiteindelijk ken jij je lichaam het beste. Het is dus vooral belangrijk dat je goed naar jezelf luistert.. ook als dat betekent een dagje bankhangen natuurlijk!

Deze zes factoren kunnen van invloed zijn op je vruchtbaarheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen