Wanneer is het tijd om kleding weg te doen? Volg deze richtlijnen

Mind Inga Stoit 15 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Soms zie je door de bomen het bos niet meer en dat geldt ook voor die overvolle kledingkast. De kledingstukken stapelen zich op en vallen er nog net niet uit. De kans is groot dat veel items ongedragen blijven en eigenlijk alleen maar in de weg liggen.

Misschien is het tijd om deze hoeveelheid kleding weg te doen. Twijfel je nog? Volg dan deze richtlijnen en weet het vanaf nu zeker!

Ze zijn kapot en je repareert ze niet

We hebben allemaal wel een item in de kast liggen wat eerder vod dan kleding is. Het valt van ellende uit elkaar maar het ligt er nog altijd. Vraag jezelf af: ‘Ga ik dit laten maken of laat ik het voor wat het is?’. De kans is groot dat het weer in de kast beland (ongerepareerd en wel). Dus haal het uit je kast, het is zinloos, je gaat het niet laten maken – punt uit, weg ermee.

Je draagt het item al jaren niet

Ja, het heeft ooit veel geld gekost, en ja – eerder was het liefde op het eerste gezicht. Maar sommige liefdes duren niet tot in de eeuwigheid. En zo ook deze liefde niet. Doe het stuk weg. De liefde komt niet terug en het ligt slechts alleen maar in de weg. Het mag even pijn doen, maar daar kom je – net zoals in de andere gevallen – echt wel overheen.

Je vindt het item niet leuk meer

We hebben allemaal wel eens een miskoop, of een twist in onze smaak. Dit kan en gebeurt maar al te vaak. Iets wat je eerder helemaal de shit vond, vind je nu helemaal niks meer. Geef dit kledingstuk aan iemand die er iets aan heeft, dan ben je blij dat het in goede handen is  (wat de pijn verzacht).

Het is te hip

Trendy kleding is leuk maar het is niet altijd even praktisch. Misschien heb je een uitblinkend high fashion ding in je kast hangen, maar kan je hier eigenlijk vrij weinig mee. Het kan daarentegen een leuk zakcentje opleveren als je deze online verkoopt. Misschien heb je meer aan de waarde van het jasje, dan aan de ruimte die het in beslag neemt.

Het zit voor geen meter

Leuk zo’n high waist jeans, maar als je er niet in kunt zitten heeft het vrij weinig zin. Of die jurk die ultra strak is – ook geen fijn idee. Iedereen heeft dit soort stukken. Ze nemen plek in, je draagt ze nooit en dat ga je ook niet doen. Weg ermee. Geef ze aan je jongere zusje of maak een ander hier blij mee.

Je kledingkast vermoeit je

Je durft je kast amper open te doen omdat je bang bent voor de berg die eruit gaat vallen. Het is nodig tijd om te ruimen. Vrijwel iedere dag trek je hetzelfde aan, niet omdat je niks hebt, maar gewoon omdat je bang bent om die uitpuilende ellende onder ogen te zien. Hoog tijd voor een cleaning sessie dus.

De items hebben sentimentele waarde

Je hebt dit jasje aan gehad tijdens de eerste date met je partner, hierdoor vind je het moeilijk om deze weg te doen. Herkenbaar, maar zonde van de ruimte. Je draagt dit jasje namelijk niet meer, want hij is al 6 jaar oud en je bent erop uitgekeken. Het jasje kan weg en je partner? Die houd je lekker ;).

Het past niet meer bij je levensstijl

Vroeger ging je van kroeg naar kroeg en waren al die korte rokjes het einde. Nu je het 9 tot 5 kantoorleven leeft, is het ultrakorte niet meer jouw ding. Het kan niet meer en die tijd is geweest. Zeg die tijd vaarwel en daarmee de rokjes. Je kunt nog altijd rokjes dragen, maar het zijn vanaf nu mooie kokerrokken.

Er hangt nog altijd een prijskaartje in

En dat terwijl het item er al 2 jaar hangt! Geprijsd, ongedragen en wel. Maar het is overduidelijk dat je deze tocht niet gaat aanschieten. Als dat zo was, had je het namelijk 2 jaar geleden al gedaan. Terugbrengen naar de winkel kan ook al niet meer, weggeven of doorverkopen is uiteraard een goede optie.

Op zoek naar tips voor een opruimsessie door het hele huis? Opruimgoere Marie Kondo geeft tips! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme