Wat moet je doen als je kind bang is? 5 typische kinderangsten plus oplossingen

Kinderen florine duif 15 jun 2017
Leestijd: 5 minuten

Elk kind is wel eens bang. Het begint vaak bij monsters onder het bed of spoken in de kamer en later worden de angsten realistischer. Natuurlijk kan je zeggen: ‘Joh, stel je niet aan,’ maar dat is niet bepaald de beste oplossing. Maar wat moet je dan wel doen als je kind bang is?

1. Spoken of monsters onder het bed

Maak samen met je kind een spray die de monsters wegjaagt. Pak een oude deo-fles en beplak ze met stickers en glitters. Voordat je je kind naar bed brengt sprayen jullie samen de kamer vol.

Of zing een ‘wegjaaglied’. Als moeder zijnde heb je een bijzonder grote fantasie (toch?), dus jij kunt best even een lied in elkaar flansen. Tip: schrijf het even op, zodat je morgen niet met een ander lied aan komt zetten.

Nog een tip: bedenk een fictief persoon. Ga in op de fantasie van je kind. Verzin een zogenaamde super hero die alle monsters en spoken wegjaagt!

2. Bang voor haren wassen of de kapper

Nu moet je niet gelijk een schaar aan je kind geven, maar een pop kan best. De situatie naspelen is in dit geval een goede optie. Of ga samen met je kind in bad, zodat het jouw haren kan wassen. Ga je zelf naar de kapper? Laat je kind zien hoe dat in z’n werk gaat. Zit je kind in de kappersstoel en vindt hij of zij ‘het schort’ vervelend, gebruik dan een oude trui die je later uit kan doen. Forceer niets en maak er ook geen big deal van, want dan heeft je kind het idee dat er echt iets aan de hand is.

3. Niet durven poepen

Ha! Man, man, man, hier heb ik me toch een partij druk om gemaakt! Mijn dochter (3) wilde opeens niet meer poepen. Eerst kon dat gewoon prima in de luier, maar later wilde ze dat zelfs niet meer. Om over de pot of de wc nog maar te zwijgen. Er was blijkbaar een moment aangebroken dat ze het besef had ‘iets te verliezen’. We hebben serieus alles gedaan om het ‘leuk’ te maken; speciale poep- en plasstickers, kleine cadeaus als beloningen en daarvoor bestemde boeken; niets hielp. Mijn tip: of ga naar de poeppoli of laat het voor wat het is. Als in: push niet, want dat heeft dus echt nul zin. Isabel ging van de één op de andere dag naar de wc. Komt tijd, komt raad, zal ik maar zeggen.

LEES OOK: Hoe overleef je het kapperbezoek van je peuter?

4. Bang voor de dokter of tandarts

Is je kind als de dood voor de dokter of tandarts en er met geen stok heen te krijgen? Ga naar de speelgoedwinkel en koop van alles in de categorie ziekenhuis en dokters. Een dokterskoffer, een spiegeltje voor in de mond etc. Zo kan je vast thuis spelenderwijs met je kind een bezoek nadoen. Is je kind bij de echte dokter geweest. Ga dan na afloop iets leuks doen om je kind te belonen. Snoep kopen is misschien geen goed idee; dan moet je kind zo weer naar de tandarts.

5. Bang voor de dood

Er komt een dag dat je kind gaat vragen wat ‘dood’ is en of jij en je partner dan ook doodgaan? Het ene kind is het andere niet, maar het zou zomaar kunnen dat je kind er plots bang voor wordt. Logisch, want het is ook een eng en verdrietig idee voor je kind dat jullie er niet meer zouden zijn. Daarbij: het is een onvermijdelijk terechte angst.

Je kan je kind niet verzekeren dat het nooit gaat gebeuren, maar je kunt je kind wel geruststellen. Zeg dat er heel veel lieve mensen in de omgeving zijn die, mocht er ooit iets ergs gebeuren, heel goed voor hem of haar zullen zorgen.

Of laat je kind een tekening maken van hoe de dood er volgens hem of haar uitziet. Zijn er wolken? Suikerspinnen? Is het er donker of zijn er ook huizen? Op deze manier weet jij ook wat er in dat koppie omgaat.

LEES OOK: HELP! 8 dingen die gebeuren als de knuffel van je kind ‘weg’ is.

Tips tegen angst van je kind in het algemeen

Geef je kind een knuffel. En dan bedoelen we niet die van stof maar een dikke knuffel van jou. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen op het moment van angst troost nodig hebben en door middel van knuffelen zakt de angst langzaam weg.

Ook is het belangrijk om angst altijd te erkennen en serieus te nemen. De angst mag nog zo onlogisch zijn in jouw ogen, het voelt voor je kind heel echt.

In het verlengde daarvan: laat een kind zelf met een oplossing komen. Stel, je kind is bang voor de schaduwen op de muur. Zeg dan niet gelijk “Dat zijn geen spoken hoor, dat zijn gordijnen”, maar laat je kind zelf met een oplossing komen door te vragen: “Wat zou voor jou helpen, zodat je niet meer bang bent?”

Dit moet je nooit doen als je kind bang is

– Vermijd de situaties waar je kind bang voor is niet
– Benadruk het ook niet te veel, door juist te zeggen dat er niets aan de hand is. Op deze manier krijgt een kind juist het idee dat er iets is.
– Zeg nooit dat ‘ie zich niet zo moet aanstellen.
– Doe ook niet alsof je zelf nooit bang bent, want ook super moeders zijn weleens bang.
– Dwing je kind niet om de angst aan te gaan. Dit helpt gewoon niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme