Nog nooit zo weinig baby’s geboren: ‘Woningtekort werkt als anticonceptie’

Kinderen Laura Saija 9 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

In het jaar 2023 werden naar schatting 165.000 kinderen geboren en het vruchtbaarheidscijfer wordt geschat op 1,43 kinderen per vrouw.

Dit betekent dat families gemiddeld genomen kleiner worden.

Weinig kinderen geboren

Sinds 2010 vertoont het gemiddelde aantal kinderen per vrouw al een dalende trend en bereikte vorig jaar het niveau van 1,43. Tien jaar geleden ging het om 1,72 kinderen. Met gemiddeld 1,43 kinderen is een record van veertig jaar oud gebroken, want tot afgelopen jaar was het laagste gemiddelde in 1983.

Volgens Telegraaf uit demograaf Jan Latten zijn zorgen over het feit dat veel jonge mensen hun dromen of idealen niet kunnen verwezenlijken. “Ze willen bijna allemaal ooit kinderen, maar willen eerst een warm nestje bouwen: een diploma, een goede baan, een huis… Dat gaat tegenwoordig steeds minder makkelijk.”

Woningtekort als anticonceptie

Volgens hem werkt het woningtekort als anticonceptie, maar ook het idee dat meer dan de helft van de vrouwen denkt dat zwangerschap hun loopbaan schaadt, draagt hieraan bij. “Economische bestaansonzekerheid is absoluut van invloed op het feit dat het aantal kinderen bij twintigers afneemt.” Bij 35-plussers neemt het overigens toe. “Maar dat brengt het gemiddeld kindertal niet echt hoger”, zegt hij.

CBS-onderzoeker Tanja Traag wijst op een opvallende toename van het aantal vrouwen zonder kinderen. “Vrouwen die uiteindelijk wel kinderen krijgen, lijken hetzelfde aantal te houden als voorheen.” Voor de komende jaren is er positief nieuws, er is een stijging te zien in het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Financiële onzekerheid

De vraag blijft echter of dit ook betekent dat de ooievaar het drukker zal krijgen. Traag blijft voorzichtig in haar conclusie: “Indien de financiële onzekerheid aanhoudt, bestaat de mogelijkheid dat het aantal vrouwen zonder kinderen relatief hoog blijft en het gemiddelde kindertal dus aan de lage kant.”

10 redenen waarom mensen geen kinderen krijgen

Veel mensen nemen een weloverwogen keuze om geen kinderen te nemen. Dit zijn voorbeelden.

1. Carrière

Sommige mensen focussen op hun carrière en vinden het moeilijk om de tijd en energie te investeren die nodig is voor het opvoeden van kinderen.

2. Financiële overwegingen

Het opvoeden van kinderen kan duur zijn en sommige mensen willen liever financiële stabiliteit bereiken voordat ze aan ouderschap beginnen.

3. Gezondheidsproblemen

Fysieke of mentale gezondheidsproblemen kunnen het voor sommige mensen moeilijk maken om voor kinderen te zorgen.

4. Persoonlijke vrijheid

Sommige mensen waarderen hun persoonlijke vrijheid en autonomie en zien kinderen krijgen als een belemmering voor deze levensstijl.

5. Milieu

Er zijn mensen die bezorgd zijn over de impact van overbevolking op het milieu en ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen om hun ecologische voetafdruk te verminderen.

6. Traumatische ervaring

Traumatische ervaringen in het verleden, zoals verlies van een kind of een moeilijke jeugd, kunnen mensen doen besluiten geen kinderen te krijgen.

7. Vruchtbaarheidsproblemen

Sommige mensen hebben moeite met conceptie of hebben ervaring met vruchtbaarheidsproblemen, wat hen kan ontmoedigen om kinderen te krijgen.

8. Geen geschikte partner

Koppels kunnen besluiten geen kinderen te krijgen vanwege relatieproblemen of alleenstaanden vinden geen geschikte partner om kinderen mee te krijgen.

9. Persoonlijke keuze

Sommige mensen hebben simpelweg geen verlangen naar ouderschap en voelen zich tevreden en vervuld zonder kinderen.

10. Leefstijl

Een actieve levensstijl, reizen of andere persoonlijke interesses kunnen sommige mensen ervan weerhouden om de verantwoordelijkheden van het ouderschap op zich te nemen.

Rosa (35): ‘Ik heb mijn eileiders laten verwijderen, want ik heb geen kinderwens’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme