Wauw! Zwangere vrouwen wereldwijd geloven in dit bijgeloof

Mind Eva Dusch 14 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Een zwangerschap kan op vele fronten rare dingen doen met een vrouw (ijs als ontbijt, seriously?!). Zeker wanneer er bijgeloof om de hoek komt kijken. En daar zijn wij niet de enige in.

Hieronder negen trekjes die vrouwen stiekem in hun achterhoofd houden wanneer er een kleine op komst is. Of ze waar zijn of niet, dat zullen we nooit te weten komen. Maar je gemoedsrust blijft er in ieder geval stabiel onder.

1. Hawai

Wat zijn de Hawaïanen zonder hun iconische lei? Ofwel: de bloemenkrans. Nu dragen de vrouwen dat heus niet elke dag om hun nek (wanneer verruilen wij onze hakken voor klompen, we bedoelen maar), maar tijdens de zwangerschap zijn ze extra voorzichtig. De krans mag dan niet op de traditionele manier worden gedragen, want dat staat symbool voor het laten stikken van de baby. Dus knippen ze ‘m door en dragen het losjes om hun nek.

2. Rusland

Zeg een zwangere Russische vrouw nooit dat ze er geweldig uitziet. Complimenten zorgen namelijk juíst voor het zenden van slechte krachten naar de baby. Om er zeker van te zijn dat er niks fout gaat, knopen ze vaak een rood lint of veiligheidsspeld aan de kinderwagen, om de kwade geesten af te schrikken.

3. India

Hangen wij tijdens een zeldzame zonsverduistering nieuwsgierig in de raamvensters, in India kijken de zwangere vrouwen wel uit. De lichtstralen zouden de baby lichamelijk kunnen verminken, dus worden alle ramen en deuren gesloten zodat de moeder goed afgeschermd blijft.

4. Libië

Hier zijn ze net zo panisch als in Rusland, want owee als je de buik van een zwangere vrouw durft aan te raken. Dit lokt namelijk kwade geesten uit hun hol. Moeders in spé zijn bang dat deze negatieve krachten de baby uit hun buik zullen ‘stelen’, daarom mogen alleen familie en vrienden dit doen.

5. China

Nu hebben ze hier wel vaker trekjes die ons de wenkbrauwen doet optrekken. Ook tijdens de zwangerschap. Zo mogen Chinese vrouwen die in verwachting zijn niet naar een begrafenis, want dit zou negatieve invloed uitoefenen op de baby. Gaan ze toch, dan knopen ze een rood lint om hun buik ter bescherming. Zelfs trouwerijen zijn heikel grondgebied, want de zwangerschap zou de aandacht afleiden van de bruid. Dus blijven ze liever zo ver mogelijk uit de buurt.

6. Bulgarije

Menig vrouw wil haar zwangerschap natuurlijk het liefst van de daken schreeuwen. Logisch. De Bulgaren brengen zichzelf hier echter mee in de problemen, althans ze geloven dat het kwade geesten oproept, dus moeten ze het zo lang mogelijk geheim houden.

7. Israël (Joodse landen)

Wij beschouwen het vaak als een van de leukste delen van de zwangerschapsperiode: de babyshower. Maar in landen met de Joodse religie is dit uit den boze, want feest vieren en cadeaus ontvangen voordat het kind überhaupt geboren is, zorgt voor ongeluk.

Ai! Deze taarten wil je dus écht niet op je babyshower!

8. U.S.A. en Australië

In sommige Engels sprekende landen is het hebben van maagzuur een slecht teken voor je baby. Hoewel, slecht. Dit zou namelijk wijzen op een een baby met veel haargroei. Het blijkt zelfs uit een wetenschappelijke studie.
Van de 64 vrouwen die meededen aan het onderzoek, waarvan 23 van de 28 vrouwen normaal tot vaak last hadden van maagzuur, bevielen opvallend vaak van een baby met meer haargroei.

9. Ethiopië

In de afgelegen gebieden geloven de vrouwen dat je beter niet buiten je huis kunt bevallen. Moeten ze toch naar het ziekenhuis, dan willen ze zeker niet vervoerd worden op een brancard, want er is een stigma ontstaan dat je dan nooit meer naar huis terugkeert.


Nog meer verschillen tijdens de zwangerschap! Zo ziet de geboorte er wereldwijd uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme