Onderzoek: veel werkende zwangeren lopen onnodig risico op vroeggeboorte

Zwanger Wilma Groothuis 7 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel zwangere vrouwen met een baan werken door tot ze met zwangerschapsverlof gaan. Eerder stoppen zit er vaak niet in, zowel voor de zwangere als voor de werkgever niet. Toch blijkt nu dat zwanger zijn en tegelijkertijd werken voor een groter risico op complicaties zorgt tijdens de zwangerschap.

Dat blijkt uit onderzoek van Monique van Beukering, bedrijfsarts bij Amsterdam UMC. Ook blijkt dat de wettelijke regels en richtlijnen om zwangere vrouwen te beschermen tijdens hun werk, bij de helft van de vrouwen met een ‘laag risico zwangerschap’ niet worden toegepast. Bij meerlingzwangerschappen is dat bijna 60 procent.

Zwangere vrouwen hebben een duobaan

Volgens Van Beukering moeten werkgevers meer doen aan de veiligheid van hun zwangere werknemers. “Deze vrouwen hebben een duobaan: werken en zwanger zijn. We weten dat lichamelijk belastend werk en lange werktijden de kans op bijvoorbeeld vroeggeboorte verhogen. Vroeggeboorte is de belangrijkste reden voor het overlijden van pasgeboren baby’s en een grote veroorzaker van blijvende handicaps”, vertelt Van Beukering.

Dat is dan ook de reden dat deze richtlijnen en wetten er zijn. Als zwangere vrouwen deze regels volgen, kunnen ze veilig doorwerken tot hun verlof. Maar helaas passen werkgevers deze richtlijnen vaak niet toe. Ongeveer zeven op de honderd zwangere vrouwen in Nederland bevallen te vroeg, vóór 37 weken zwangerschap.

Risico op vroeggeboorte

Uit onderzoek van Van Beukering blijkt dat het risico op vroeggeboorte stijgt bij gezonde zwangere vrouwen die tijdens hun werk regelmatig 3 uur of langer staan, 5 tot 10 kilo of meer tillen of ander lichamelijk inspannend werk doen. Tien op de honderd van deze groep vrouwen krijgt te maken met een vroeggeboorte. Datzelfde risico geldt voor zwangeren die meer dan 40 uur per week werken.

Vrouwen die een twee- of drieling verwachten, hebben sowieso al een hoger risico op vroeggeboorte. Als deze vrouwen meer dan 28 uur per week werken of avond- of nachtdiensten draaien, is hun risico op een te vroeg geboren kind twee tot drie keer zo groot. Dit risico wordt nog versterkt als er sprake is van werkdruk of lichamelijke belasting. Van Beukering: “Het gaat bij deze vrouwen om zeer vroeg geboren kinderen. Sommigen bevallen al voor de 32ste zwangerschapsweek.”

Uitval en complicaties voorkomen

Uit het onderzoek van Van Beukering blijkt dat minder dan 20 procent van de werkgevers aandacht heeft voor werkomstandigheden van hun zwangere medewerkers. “Dat moet echt veranderen, bijvoorbeeld door iedere zwangere vroeg in de zwangerschap te verwijzen naar de bedrijfsarts. In dit (preventieve) consult worden de risico’s van het werk besproken. Een vroegtijdig gesprek met de bedrijfsarts voorkomt uitval van de werknemer en complicaties in de zwangerschap.”

“Nu is het vaak al te laat wanneer vrouwen met klachten bij de bedrijfsarts komen. We hopen dat werkgevers die meerwaarde inzien en meer medewerkers zullen informeren dat ze recht hebben op een gesprek met een bedrijfsarts. Onze onderzoeken laten die noodzaak zien. ”

Op je werk vertellen dat je zwanger bent: denk aan deze 5 punten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme