10 dingen die je wil weten vóórdat je de babykamer inricht

Kinderen Redactie 3 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Pinterest is bij het inrichten van de babykamer je grootste vriend. Leuk voor de inspiratie, maar waar moet een kinderkamer nou echt aan voldoen?

De sfeer van de babykamer is natuurlijk belangrijk. Maar het is bovenal belangrijk dat de kamer praktisch is ingedeeld. Je zult er namelijk veel tijd besteden en veel handelingen verrichten.

Een praktische indeling

Dus let goed op de volgende punten wanneer je de babykamer inricht.

1.  Zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik van de commode ligt

Luiers, doekjes, nog meer doekjes, de wasmand, de prullenbak voor luiers, schone rompertjes, thermometer, speentjes. Alles moet in de buurt liggen. Met weglopen van de commode riskeer je namelijk dat je kind van de commode rolt. En dat is natuurlijk niet echt de bedoeling…

2. Vermijd rommel

Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat je thuis van de grond moet kunnen eten. Dat is niet alleen onnodig maar ook onmogelijk met een baby in huis. Dat gezegd hebbende – ‘s nachts wil je ook weer niet struikelen over een verdwaalde bijtring als je een baby op je arm hebt.

Zorg dus voor genoeg opbergruimte in de babykamer, zodat je eventuele rotzooi makkelijk uit de weg kunt ruimen. Niemand hoeft te zien hoe het er achter die kastdeurtjes uit ziet. 😉

3. Twee woorden: wasbaar behang

Je mag ons bedanken wanneer dat eerste plasje in één lijn richting muur koerst.

4. Verwerk iets in de ruimte van iemand die je dierbaar is

Een tekening van je neefje, een stoel van je tante of een knuffel die nog van jou is geweest – persoonlijke elementen geven iedere kamer meteen warmte. En die is heel welkom in een babykamer die in het begin misschien nog wat steriel aanvoelt.

5. Grijs is je vriend

Wit is mooi en sereen, maar blijft natuurlijk nooit smetteloos wit in een babykamer. Op grijs valt een niet weg te boenen vlek simpelweg een stuk minder op. Kijk ook uit naar stoelen met een wasbare hoes of ga voor materiaal dat makkelijk schoon te maken is.

6. Hou je niet in

Wil je ontzettend graag een babykamer in jungle-thema of gaat je hart sneller kloppen van een Hello Kitty wieg…? Gewoon doen. Over een paar jaar ga je al de discussie aan over Ajax-dekbedden en prinsessenbehang dus geniet vooral nog even van de tijd waarin jij degene bent die de interieur keuzes maakt.

7. Het maakt je baby niet uit hoe de babykamer eruit ziet

Is het behang nog niet af, heb je geen kussens met geborduurde initialen of genoeg teddyberen? Het kan die kleine echt niets schelen of de kamer er Pinterest-waardig uit ziet zolang ‘ie maar op tijd gevoed wordt.

8. Vergeet stereotypes

Een jongetje slaapt prima in een lavendel-kleurige kamer en een meisje hoeft echt niet per se een prinsessenthema. Het zijn baby’s. Die maken nog geen onderscheid in thema’s en onderliggende maatschappelijke stereotypen.

9. Het kan je uiteindelijk wél wat schelen

Word je nog niet gedreven door nesteldrang waar je andere zwangere vrouwen over hoort? Wacht maar af; dat gevoel komt meestal vanzelf. En dan is het best fijn dat je al het een en ander voorbereid hebt. Behangen met een dikke buik kunnen we namelijk iedereen afraden.

10. Wees niet bang voor het donker

Met verduisterende (rol)gordijnen kun je de nacht nabootsen, ideaal voor dutjes overdag. Vergis je daar niet in; net als bij volwassenen betekent licht voor baby’s ‘wakker zijn’. Een baby weet dat donker bedtijd betekent, en vaak worden die oogjes dan vanzelf zwaar. Je hoeft van de babykamer heus geen kerker te maken, maar de optie hebben is wel fijn.

Meer inspiratie opdoen voor de babykamer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme