Dit is het geheim van moeders die áltijd vrolijk zijn

Opvoeden Valéry de Voijs 2 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Je kent ze wel. Vrolijke moeders, die altijd positief lijken. Moeders die speels met hun kinderen omgaan en energie voor tien lijken te hebben. Soms een tikkeltje irritant wanneer jij zelf met moeite drie uurtjes hebt geslapen, maar soms ook inspirerend. Stiekem willen wij allemaal wel weten: hoe doen ze het toch?

Dit zijn de geheimen van een speelse en (bijna altijd) happy mom. 

Vrolijke moeders

Laten we voorop stellen dat we er écht niet voor pleiten om altijd en overal een zogenaamd happy face op te zetten. Soms zit het moederschap even flink tegen, en een potje mopperen of een dramatische huilsessie doet dan wonderen. Maar toch kunnen we soms iets leren van moeders waarbij die positiviteit wél de overhand heeft.

Gekke bekken en heel veel lachen

Kinderen huilen. Ze mopperen. Ze hebben tantrums. Ze zijn boos. Ze hebben een scala van verdriet en tranen in één dagdeel. Natuurlijk wil je hun emoties erkennen, en aandacht geven aan verdriet of boosheid. Maar als moeder weet je ook wanneer het krokodillentranen zijn of wanneer een kind simpelweg gewoon doodop is. Vooral op die momenten wil je er luchtiger mee omgaan, en helpt het om een gek gezicht te trekken en om de situatie te lachen. Grote kans dat je kind jouw gekke gezicht na doet en jullie samen in een deuk liggen.

Spelletjes, spelletjes en nóg meer spelletjes

Hét geheim van positieve moeders? Maak overal een spelletje van. Willen je kinderen hun tanden niet poetsen, hun handen niet wassen of die schoenen niet aandoen? Maak er een spelletje van. Verzin een liedje, voeg er een wedstrijdelement aan vast, of daag ze uit. Op spelenderwijs zul je veel meer voor elkaar krijgen.

Wees niet te streng

We hebben bepaalde normen en waarden waar we ons aan vast houden. We proberen onze kids dan ook zo goed mogelijk op te voeden met die wijsheid in ons achterhoofd. Maar dat betekent niet dat we continue mega streng en pedagogisch verantwoord hoeven te zijn. Dat betekent niet dat je je kind niet mag aanspreken wanneer hij agressief een vork op de grond gooit, maar af en toe mag je best lachen wanneer je kinderen een klein ‘foutje’ maken.

Doe mee

Rennen jouw kinderen na het eten hyper van tafel en rennen ze schreeuwend en lachend rondjes om de tafel? Laat de afwas voor wat het is, en ren met ze mee. Vergeet alle ‘grote mensen’ taken en speel met ze mee. Zelfs als je moe of druk bent kan zo’n rondje huppelend door de kamer geen kwaad. Wedden dat je er positieve energie van krijgt?

Hoe moederschap je leven positief verandert (los van je kind!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme