De wetenschap achter waarom je kind zoveel huilt

Kinderen Rachelle Abbas 10 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Kinderen kunnen op een bepaalde manier gaan huilen die hartverscheurend is. Kijkend naar dat gezichtje dat ineens gaat kreukelen en de tranen die uit zijn ogen stromen om de één af andere reden doet toch wel iets met je. Én het kan een uitputtend proces zijn om je kind constant troost te bieden.

Om er achter te komen waarom kinderen zo huilen, kijken we naar de wetenschap achter huilen – wat een hoop verklaart:

De wetenschap achter huilen

Het systeem dat het huilen regelt, is verdeeld in twee delen: het sympathische, dat agressieve reacties produceert, en het parasympatische, dat helpt bij het verwerken van emoties en zorgt dat je kalmeert. Als je kleine bijvoorbeeld huilt omdat hij een koekje wil maar jij dat niet goed vindt, kan een driftbui snel volgen – dat is het sympathiek systeem van je kind dat van kracht is. Als de driftbui ineens omschakelt naar huilen, wordt het parasympatisch systeem van je kind geactiveerd.

Huilen kan positief zijn

Dit is goed nieuws. Het betekent dat de tranen van je kind een ander doel kan hebben dan ‘manipulatie’ of slecht gedrag. Onderzoek heeft ook aangetoond dat menselijke tranen een stresshormoon bevatten, wat kan betekenen dat in huilen uitbarsten kan zorgen dat je kind zich beter voelt.

We moeten oké zijn met huilen

Kids hebben ons nodig wanneer ze emoties verwerken, vooral als het grote emoties als woede en teleurstelling zijn. De problemen lijken voor ons misschien betekenisloos, wanneer je kleine bijvoorbeeld zijn favo tv-programma niet mag kijken, maar voor een kind is een probleem van welke omvang dan ook groot. We moeten hun wereld begrijpen en hun ervaringen waarderen, het hoort er allemaal bij.

De redenen waarom kinderen huilen

Je kunt je kleine helpen het aantal huilbuien te verminderen – of in ieder geval een poging tot – door te werken aan triggers die het huilen veroorzaakt. Dit zijn enkele veelvoorkomende triggers voor huilbuien bij kinderen (je herkent er vast een paar) ;-):

1. Stress

Kinderen kunnen gestresst raken, net als volwassenen. Gebeurtenissen zoals naar het ziekenhuis gaan is een heel duidelijk voorbeeld, maar alledaagse dingen zoals een verhuizing, een nieuw broertje of zusje, beginnen met school, scheiding, en dag naar de opvang kan zorgen voor stress. Een verloren stuk speelgoed, het missen van een beurt in een spel of een broer of zus die niet aardig voor ze is, zullen waarschijnlijk leiden tot spanning.

2. Moe

Vermoeide kinderen zullen meer geneigd zijn om in tranen uit te barsten over van alles en nog wat. Probeer ervoor te zorgen dat je kind voldoende slaapt door je aan de bedtijd te houden.

3. Honger

Worden we daar allemaal niet een beetje humeurig van? Als je kind honger heeft, bedenk dan hoe lang het geleden is dat hij heeft gegeten. Een tussendoortje zou kunnen helpen tegen de door honger aangedreven driftbuien.

4. Hij wil iets

Kinderen vinden het moeilijk om een ‘nee’ te horen op een verzoek dat hen volkomen legitiem lijkt. Blijf bij wat je hebt gezegd, en help je kind je redenering te begrijpen en vertel hem dat je begrijpt waarom hij zo overstuur is. Ook al kan het voelen alsof het gemakkelijker is om toe te geven aan je kind omwille van de vrede, hou vol – je kind zal snel genoeg verder gaan.

5. Aandacht nodig

Als je kind om de een of andere reden je aandacht wil hebben – en ervoor gekozen heeft om dat te vragen door te gaan huilen, moet je erover nadenken hoe druk je week is geweest en of je kind mogelijk enige tijd nodig heeft om verbinding met je te maken.

Begrijp het huilgedrag van je kind

Sommige kinderen huilen meer dan anderen, net zoals sommige volwassenen. Als je de triggers begrijpt waardoor je kleine moet huilen, kun je het beperken. Onthoud vooral dat er licht is aan het einde van de tunnel: naarmate je kind meer vermogen krijgt om zijn eigen emoties te verwerken, zal het helemaal goed komen. Dus hoewel het huilgedrag van je kind een uitdaging kan zijn op dit moment, onthoud dat je emotionele investering in dit alles in de toekomst waarschijnlijk goed zal zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme