Zo maak je van de winter een periode van rust en bezinning

Algemeen Lisa van den Akker 8 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Het einde van het jaar komt dichterbij, het is koud en de dagen worden korter. Misschien voel jij de druk van de eindejaarssprint om een tandje bij te zetten, maar zou je het liefste meer tijd voor jezelf hebben en het wat rustiger aan doen. Wanneer je het ritme van de natuur volgt, is dat ook precies wat de natuur je vertelt. Gebruik de winter als periode van rust en bezinning

We bevinden ons volgens de ‘energetische seizoenen’ in de winter. Een periode van rust en bezinning. Maar hoe doe je dat precies?

Winter als periode van rust

De seizoensindeling zoals wij die kennen is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Volgens die indeling begint de winter pas rond 21 december. Het ritme van de energetische seizoenen komt voort uit onder andere het taoïsme en is gebaseerd op de verdeling van yin- en yang energie, waardoor deze seizoenen elkaar al eerder afwisselen.

In de winter heeft de yin energie de overhand en dit staat voor het vrouwelijke, het zachte, de stilte en voor het naar binnen gekeerde. De energie nodigt je uit om te vertragen en volledig naar binnen te keren om tot je eigen kern te komen. Het is geen periode om nieuwe dingen te starten, het is een periode van rust en bezinning.

1. Probeer te vertragen en verstillen

Tijdens de energetische winter trekt de natuur zich volledig terug en alles lijkt tot stilstand te komen. De natuur gebruikt deze periode om te herstellen en zich voor te bereiden op de wedergeboorte en groei in de lente.

We groeien op en leven in een wereld waarin alles alsmaar sneller gaat. Een wereld waarin druk zijn en haasten gewaardeerd wordt, maar dat is niet eeuwig vol te houden en kan veel stuk maken. Zowel voor ons, als moeder natuur. Bovendien toont onderzoek aan dat het ‘alsmaar doorgaan’ ons ook zeker niet productiever maakt. De semi-lockdown deze winter kan misschien wel hét antwoord zijn om te vertragen en te verstillen en de verbinding met onszelf te herstellen.

2. Minder verplichtingen van buitenaf

Hoewel de energie van de natuur ons uitnodigt om het rustiger aan te doen, zijn wij in de decembermaand vaak druk met allerlei sociale en zakelijke verplichtingen en voorbereidingen voor de feestdagen. Het lijkt er nu eenmaal bij te horen, maar dit kan al snel als te veel voelen, of je gaat volledig uitgeput het nieuwe jaar in. Dus zeg eens wat vaker nee, ook al is het lastig. Want het resultaat is: meer tijd voor jezelf om uit te rusten.

3. Tijd voor selfcare 

Hou voldoende tijd en ruimte over voor selfcare: in bad gaan, mediteren, op tijd naar bed. Iets wat geen overbodige luxe is in onze drukke levens.

Vanuit de Chinese vijf-elementenleer hoort bij de winter het element Water. Water zoekt altijd de makkelijkste weg; ze beweegt met de stroom mee. Dat mag jij in deze periode ook doen. Hoe meer rust je neemt in de winter en je overgeeft aan de yin energie, hoe meer er kan ontstaan in de lente tijdens de yang energie. Geef hier aan toe en gun jezelf wat vaker een avondje op de bank met een kop thee en een goed boek, of de Mindful Magic Journal.

Dit gastartikel is geschreven door Emily van Vught en Romy Barendse. Zij zijn de founders en conscious creators van Mindful Magic. Met hun platform en producten zijn ze jouw gids om de connectie met jezelf en je intuïtie te versterken, met behulp van moeder natuur. Ze laten jou ervaren hoe je (weer) volledig in je kracht kunt staan en in verbinding met jezelf, de mensen om je heen, de natuur en het geheel.

Selfcare is hartstikke belangrijk: 5 x manieren om meer voor jezelf te zorgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme