Met deze wiskundige formule kun je driftbuien van je kind voorspellen

Kinderen Valéry de Voijs 23 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Bestond er maar een magische formule waarmee je tantrums van je kinderen kon voorspellen. Good news: die bestaat. Een Britse statisticus ontwikkelt een wiskundige formule waarbij je driftbuien van je kinderen tijdens een autorit kunt voorspellen.

Of wetenschap daadwerkelijk het gedrag van je kind kan voorspellen is nog maar de vraag. Nieuwsgierig zijn we in ieder geval wel.

Wiskundige formule

Lang stil zitten, verveling, kibbelende broers en zussen; we hoeven jou niet te vertellen dat een lange autorit geen pretje is voor jonge kinderen. Nu heeft een statisticus de exacte formule berekend om de kans en timing te voorspellen dat kinderen tijdens een lange reis een driftbui achter in een auto krijgen. 

Laat deze statisticus nu zo aardig zijn om deze formule prijs te geven. James Hind van de Nottingham Trent University stelt dat T = 70 + 0,5E + 15F – 10S de formule is die ouders een handje kan helpen. Uit het onderzoek van Hind blijkt dat de tijd (T) die het gemiddelde kind normaal gesproken nodig heeft om een driftbui te krijgen tijdens een lange autorit zeventig minuten is.

De kans op zo’n uitbarsting wordt kleiner met elke minuut dat een kind wordt vermaakt (E) en ook met eten (F) kunnen ouders de driftbui met vijftien minuten uitstellen. Maar het hebben van broers en zussen (S) in de auto blijkt de kans op geruzie op de achterbank met tien minuten te vervroegen, zo is te lezen in het AD.

‘Zijn we er bijna?’

Onderzoeker Hind zegt dat 68 procent van de kinderen uit verveling een driftbui krijgen, gevolgd door een te lange reis (62 procent) en hongerige kinderen (57 procent). Het gemiddelde kind zal na 32 minuten vragen ‘zijn we er bijna?’, een vraag die gemiddeld vier keer tijdens een lange rit wordt herhaald.

“Als je maar één kind hebt, en je kunt het bezig houden en af en toe omkopen met eten, dan kun je twee uur driftvrij rijden. Helaas kunnen twee kinderen zonder entertainment en zonder snacks in slechts 40 minuten een driftbui krijgen”, zegt Hind tegen The Guardian. “Snacks zijn belangrijk, maar er is een limiet aan hoeveel die kunnen helpen, dus hou het op maximaal twee per uur. Entertainment is de sleutel, maar zelfs dat is niet genoeg met echt lange reistijden. Dan is een pauze nemen om ‘de klok te resetten’ een belangrijk iets om driftbuien te voorkomen en ervoor te zorgen dat je niet moe wordt tijdens het rijden.”

Is jouw auto overigens ook een grote rommelbak na een lange rit? Dan wil je dit artikel even lezen, waarin we handige tips geven om je auto enigszins schoon te houden.  

Warme autozitjes en zonnebrand: deze struggles herkent iedere ouder in de zomer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme