Aha! Hier komt het woord ‘papa’ vandaan (en waarom je baby dit als eerste woordje zal zeggen)

Kinderen Marleen Staal 21 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Wanneer en welk woordje je kleine als eerste zal uitspreken is een stuk spannender dan de seizoensfinale van je favoriete serie. Wordt het mama of toch papa? Mocht je kind kiezen voor het laatste, dan weet je vanaf nu waarom en waar deze benaming voor ‘vaders’ eigenlijk vandaan komt.

Vaders vs papa

Vroeger noemde we onze vader gewoon ‘vader’, maar mettertijd zijn we onze superhelden met snorren uiteindelijk steeds vaker ‘papa’ gaan noemen. Een ommezwaai in onze taal, dat eigenlijk heel begrijpelijk is. Vroeger gingen namelijk vaders en kinderen op een veel formelere wijze met elkaar om dan tegenwoordig. Gelukkig maar, want een informelere band versterkt alleen maar de connectie tussen vader en kind.

Hoe is het woord ‘papa’ eigenlijk ontstaan? Behalve dat ‘vader’ een stuk statiger klinkt en daarom anno 2019 (het ‘vrije tijdperk’) minder vaak wordt gebruikt, heeft het woord ook een andere oorsprong dan het ‘papa’. Vader komt van het woord ‘pəter’ dat zoiets betekent als ‘hij die een kind verwekt’. Enfin, dat is dus duidelijk, maar ‘papa’ komt voort uit iets heel anders: namelijk babytaal.

Makkelijke klanken

Baby’s leren praten door af te gaan op natuurlijke geluiden die uit hun mond komen. Naast mama, is papa (of baba, tata, dada) een goeie tweede wat betreft makkelijke klanken voor baby’s om te produceren. “De woorden mama en papa hebben alles te maken met de anatomie van de mond van baby’s, in plaats van gedachten”, voegt Professor John H. McWhorter van de Columbia University er aan toe.

Aha, het feit dat je kind dus eerder papa (of mama) zegt heeft dus helemaal niks te maken met wie je baby liever vindt. Het zijn beide gewoon woorden die makkelijker uit te spreken zijn als eerste woordje.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme