Een yogabal bij je bevalling? Dit zijn de redenen om hem wél te gebruiken

Bevallen Lisa van den Akker 16 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Er zijn verschillende hulpmiddelen en technieken die kunnen helpen om je bevalling ontspannen te laten verlopen. Eén van die hulpmiddelen, is de yogabal. Wij vertellen je alles over de voordelen van de yogabal tijdens je bevalling.

Een yogabal is niet alleen een fitnessaccessoire, maar het kan ook een waardevol hulpmiddel zijn tijdens de bevalling.

Yogabal bij bevalling

Het gebruiken van een yogabal tijdens je bevalling heeft een aantal voordelen.

Pijnverlichting

Tijdens de bevalling kun je last hebben van rugpijn en rugweeën. Een yogabal kan wonderen doen om deze pijn te verminderen. Door zachtjes te wiegen of te bewegen op de bal, kun je de druk op je onderrug verminderen en de pijn verlichten.

Ontspanning

Bevallen kan heftig zijn, maar een yogabal kan helpen om te ontspannen. Het wiegen op de bal kan je kalmeren en je helpen om je te concentreren op je ademhaling en het proces van bevallen.

Je houding

Een yogabal helpt je om een actieve en rechtopstaande positie aan te nemen. Dit kan de voortgang van de bevalling bevorderen en de kans op complicaties verminderen. Een goede houding kan ook helpen om de baby in de juiste positie te brengen voor een vlottere geboorte.

yogabal bevalling zitpositie
Bron: Pexels

Versterken van de bekkenbodem

Dit voordeel geldt vooral als je de yogabal ook tijdens de zwangerschap al gebruikt. Regelmatig zitten en wiegen op een yogabal kan namelijk helpen om de bekkenbodemspieren te versterken, wat kan bijdragen aan een sneller herstel na de bevalling.

Bevallingshoudingen met de yogabal

Geen idee hoe je die bal nu precies kunt gebruiken? Dit zijn een aantal bevallingshoudingen die je kunt aannemen met de yogabal.

Zitpositie

Plaats de yogabal op de grond en ga erop zitten met je rug recht. Dit is een comfortabele positie om te ontspannen, te wiegen en je ademhaling te oefenen. Je kunt je handen op je buik leggen om contact te maken met je baby.

Heupcirkels

Zittend op de yogabal kun je heupcirkels maken. Dit helpt om de spieren in je bekkengebied los te maken en kan de bevalling vergemakkelijken. Blijf langzaam en voorzichtig cirkels maken met je heupen.

yogabal bevalling
De zitpositie op de yogabal. Bron: Pexels

Knielende positie

Plaats de yogabal voor je op de grond en kniel erachter. Leun voorover op de bal en rust je armen erop. Deze positie opent je heupen en kan helpen bij de indaling van de baby in het bekken.

Schommelende houding

Terwijl je in de knielende positie zit en leunt op de yogabal, kun je zachtjes met je heupen heen en weer wiegen. Dit kan een rustgevend gevoel geven en helpen bij het verlichten van spanning in de rug en heupen.

yogabal bevalling knielende positie
De knielende positie met de yogabal. Bron: Pexels

6 natuurlijke alternatieven voor pijnbestrijding tijdens de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme