6 natuurlijke alternatieven voor pijnbestrijding tijdens de bevalling

Zwanger Lisa van den Akker 19 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Een beetje pijn hoort bij de bevalling, maar fijn is natuurlijk anders. Gelukkig zijn er – naast de ‘gewone’ verdovingen – nog meer manieren om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. Dit zijn een aantal alternatieven voor pijnbestrijding tijdens de bevalling.

‘Een gewaarschuwd mens telt voor twee’ en ‘kennis is macht’. Het lijken domme spreekwoorden, maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Het is immers hartstikke belangrijk om te weten wat je te wachten staat tijdens de bevalling. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de gebeurtenissen en de mogelijkheden rondom de geboorte.

Alternatieven voor pijnbestrijding tijdens de bevalling

Je arts of verloskundige kan je inlichten over de verschillende vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling, zodat je je mentaal kan voorbereiden en hopelijk minder angstig bent dan zonder de nodige informatie. Bovendien zijn er allerlei alternatieven voor pijnbestrijding om de pijn tijdens de bevalling te verminderen.

1. Zwangerschapsyoga

Uitgangspunt bij zwangerschapsyoga is dat je bewust moet leren ervaren wat je lichaam van je vraagt, want als jij begrijpt wat je lichaam nodig heeft, dan weet je tijdens je bevalling ook precies wat je lichaam van je wil. Tijdens een cursus zwangerschapsyoga leer je onder andere ontspanningsoefeningen, die je weer helpen de natuurlijke pijnstillers, de bekende lichaamseigen endorfines, aan te maken.

2. Hypnose

Hypnose klinkt misschien een beetje eng en zweverig, maar je moet hierbij niet direct denken aan een Rasta Rostelli die mensen onder hypnose op zijn podium een aardbei, vogel of vliegtuig na laat doen. Je kunt leren een vorm van zelfhypnose toe te passen en een hypnotherapeut kan je daarbij helpen.

Tijdens de bevalling herhaal je bijvoorbeeld steeds dezelfde woorden of liedjes, tot je in een soort trance bent. Ook zoekt de hypnotherapeut samen met jou uit welke beelden jou ontspannen. Bijvoorbeeld de duinen of het strand. Na een aantal bezoeken aan de hypnotherapeut ben je in staat zelf deze techniek toe te passen. De hypnotherapeut hoeft tijdens de bevalling dus niet aanwezig te zijn. Door deze vorm van zelfhypnose kun je jezelf ontspannen tijdens de bevalling en wanneer je goed ontspannen bent, kan dat een hoop pijn wegnemen.

3. Water

Warm water kan een heel ontspannend effect hebben. Een warme douche of een warm bad kan dan ook wonderen doen voor je pijnbeleving tijdens de bevalling. Wanneer je in een bad wil kun je wel het beste kiezen voor een speciaal bevallingsbad. Dit omdat een gewoon bad vaak te krap is en bovendien glad kan zijn.

4. Acupunctuur

Acupunctuur als pijnbestrijding tijdens de bevalling wordt (nog) niet vaak gebruikt. Pijnbestrijding door middel van acupunctuur is er op gericht je lichaam te stimuleren zoveel mogelijk van de natuurlijke pijnbestrijders – endorfinen – te produceren. Dit kan de acupuncturist doen door naaldjes in je oor te plaatsen. Bespreek het met je verloskundige of gynaecoloog wanneer je met acupunctuur wilt bevallen. De acupuncturist zal vanzelfsprekend ook aanwezig zijn bij de bevalling.

5. TENS

TENS staat voor van Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Het TENS-apparaatje maakt gebruik van de energiebanen. Het apparaat geeft de zenuwen via de huid zwakke elektrische stroompjes. Dit blokkeert de pijnprikkel. De pijnprikkels worden onderdrukt en het lichaam wordt gestimuleerd meer endorfinen (natuurlijke pijnbestrijders) aan te maken. Er worden vier elektroden op de rug geplakt. Twee iets onder je schouderbladen en twee vlak boven je billen. Deze elektroden zijn verbonden met het tens-apparaatje. Met een knopje kun je zelf de sterkte van de prikkels regelen.

6. Massage

Massage kan een hele effectieve manier van pijnbestrijding zijn tijdens de bevalling. Vooral vrouwen die rugweeën ervaren hebben voordeel van. Laat je partner, of eventueel een doula, je onderrug bijvoorbeeld masseren. Het zorgt ervoor dat er meer endorfines vrijkomen én dat je spieren beter ontspannen.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling: welke keuzes heb je?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme