Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 11 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

5 dingen die je tegen jezelf wil zeggen als de borstvoeding (even) moeilijk loopt

Vrouwen die borstvoeding geven ervaren dit als iets heel moois, maar tegelijkertijd ook als een pittige periode. Als je borstvoeding geeft of gaat geven aan je pasgeboren baby, houd dan de volgende mantra’s in gedachten als je het even niet meer ziet zitten.

Die momenten komen er namelijk, dat je er helemaal klaar mee bent en per direct wilt stoppen (wat helemaal ok is, als je daarvoor kiest). Tot je mini je weer aankijkt met grote ogen terwijl hij of zij daarna rustig in slaapt valt tijdens het voeden.

Hulp bij borstvoeding

Heb je zo’n moeilijk moment? Herhaal dan de volgende dingen voor jezelf:

1. Het gaat niet alleen maar om de melk

Natuurlijk heeft je kindje voeding nodig, maar welke voeding maakt eigenlijk niet uit zolang je liefde geeft en zorgt voor een veilige hechting tussen jou en je mini. Besluit je dus toch te stoppen met borstvoeding, omdat dat beter voor je voelt, dan is dat voor jullie de beste keuze.

2. Het is een leerproces

Gun jezelf en je baby de tijd om aan elkaar te wennen, want ook al is borstvoeding geven iets natuurlijks: dat wil niet zeggen dat het altijd natuurlijk gaat en meteen goed voelt (of lukt).

3. Ik leer mijn baby te begrijpen

Geen een baby en geen een voedende mama is hetzelfde. Een echt schema is er dan ook niet voor het geven van borstvoeding. Want waar de ene baby alleen bij je wil drinken voor voeding, wil de andere baby het ook als kalmering. Leer dan ook de behoeftes van je baby te begrijpen, om zo een soort van ritme te krijgen in het voeden.

4. Het is geen wedstrijd

Of je nu de eerste drie maanden, een half jaar, de komende drie jaar of helemaal geen borstvoeding geeft: het is goed. Je hoeft niet de competitie aan te gaan met andere moeders, ook al laten sommigen misschien blijken van wel. Het draait om jou en je baby en jullie behoeftes. Houd dat in je hoofd als je te maken krijgt met oordelen en meningen van anderen.

5. Ik moet lief zijn voor mezelf

Vergeet niet dat je met je eigen lichaam een mensje aan het grootbrengen bent en dat dit niet niks is. Zorg dan ook goed voor jezelf en doe het rustig aan, je hoeft niet meteen weer van alles zodra je baby er is. Neem daarom eerst de tijd om je baby te voeden en hem of haar aan te voelen, voordat je andere verplichtingen hebt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme