Deze voornemens breken ouders het meest nadat ze kinderen krijgen

Opvoeden Wilma Groothuis 11 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Voordat je ouders wordt, weet je vaak precies welke regels en voornemens in de opvoeding jullie gaan handhaven zodra jullie kinderen krijgen. Logisch, want je wilt graag dat het ouderschap goed verloopt. Toch blijkt het in de praktijk vaak anders te lopen dan je had verwacht.

Dat blijkt uit een Brits onderzoek van Play-Doh. Zij hielden een enquête onder tweeduizend vaders en moeders over de opvoedregels en voornemens over het opvoeden van hun kinderen die ze voor hun ouderschap hadden afgesproken.

Voornemens over opvoeden

Ongeveer 85 procent van de kandidaten kijkt nu lachend terug naar de regels en voornemens die ze ooit hadden gesteld over het opvoeden en de ouder die ze toen dachten te worden. Zij zeggen zich erg te hebben verkeken op hoe zwaar het ouderschap eigenlijk is. Ook zegt 85 procent dat nu ze daadwerkelijk kinderen hebben en ervaren wat het ouderschap echt inhoudt, dat dat het grootste leerpunt in hun leven was.

Beperken van schermtijd

De drie opvoedregels die bij ouders het snelst mislukken, zijn het beperken van de schermtijd, nooit tegen je kinderen schreeuwen en geen tablet aan je kind geven als babysitter. Maar het beperken van de schermtijd staat wel met kop en schouders bovenaan. 47 procent geeft aan dat dit de belofte is die ze het vaakst breken. Ook ‘niet je kinderen omkopen’ herkent één derde van de kandidaten als een regel die ze wel eens verbreken, terwijl ze dat van tevoren niet hadden verwacht. En 39 procent van de ouders gaf aan dat ze niet hadden gedacht dat ze hun stem zouden verheffen tegen hun kinderen, maar dat toch wel eens doen.

Verwachtingen tegenover realiteit

Nicola Fox-Haggarty, woordvoerder bij Play-Doh vindt de resultaten niet erg schokkend. “Ons onderzoek onthult de verwachtingen tegenover de realiteit van het ouderschap – en hoeveel van de vooroordelen die we hebben over het gezinsleven totaal verkeerd blijken te zijn”, vertelt ze. Volgens haar zouden we ook juist de minder verfijnde momenten in het leven als ouders moeten vieren.

Tien voornemens waar ouders zich niet aan houden tijdens opvoeding

Maar wat zijn nu de tien opvoedregels waar ouders zich het minst aan houden? Hieronder de tien meest genoemde:

1. De schermtijd is beperkt

2. Ik zal niet tegen mijn kind schreeuwen

3. Ik zal nooit een tablet als babysitter gebruiken

4. Ik zal mijn kinderen nooit omkopen

5. Ik lees mijn kinderen elke avond voor

6. Mijn kinderen zullen nooit in mijn bed slapen

7. Ik zal nooit zeggen dat ze iets moeten doen ‘omdat ik het zeg’

8. Mijn kinderen zullen nooit driftbuien in het openbaar krijgen

9. Het opzetten van een goede routine voor het slapengaan zal gemakkelijk zijn

10. Mijn kinderen zullen overal en altijd goede manieren hebben

Waarom je moet stoppen de perfecte moeder te willen zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme