Zo krijg je je kind in no-time zindelijk, volgens de zindelijkheidsexpert

Groei en ontwikkeling Julia van Buuren 20 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Klaar met die luiers? Er komt een moment dat je je kind zindelijk wil gaan maken. Maar hoe help je je kind hierbij? Zindelijkheidsdeskundige Debby Mendelsohn weet hier alles over en vertelt hoe ook jij je kind binnen korte tijd zindelijk kunt maken.

Mendelsohn is psycholoog en moeder van zes kinderen. “Bij mij waren ze met anderhalf jaar allemaal dag en nacht uit de luiers. Mijn vriendinnen zagen dit en paste toen dezelfde methode toe. Zij waren zo enthousiast dat ze mij aanmoedigden om hier een boek over te gaan schrijven”, vertelt Mendelsohn. Het boek ‘Zindelijk maken is kinderspel’ werd een succes en heeft inmiddels al een zestiende druk.

Stap voor stap zindelijk worden

Het is belangrijk dat kinderen plezier hebben in het zindelijk worden. Wat hierbij helpt is om het proces zo simpel mogelijk te maken, zodat je kind stap voor stap leert. “Uiteraard kan het aangepast worden naar het tempo van je kind”, benadrukt Mendelsohn.

  • Leer je kind om op het potje te gaan zitten of op de wc. Herhaal dit vaker zodat het voor je kind normaal wordt om hier op te gaan zitten en hij of zij er ook plezier in krijgt.
  • Zeg wanneer je kind op het potje zit en een keer (per ongeluk) plast gelijk ‘goed gedaan’. Ondanks dat je kind nog niet goed weet waar het potje voor is, heeft hij of zij nu wel door dat het iets goeds heeft gedaan en zal er een positieve associatie ontstaan.
  • Gebruik het potje steeds vaker en maak het een onderdeel van de dagelijkse routine.
  • Nu je kind eenmaal gewend is om het potje te gebruiken, zal hij of zij ook zelf gaan aangeven als het tijd is om deze te gebruiken.
  • Gebruik het potje eerst overdag en later ook voor de nacht, omdat je kind ‘s nachts langer slaap zal dit wat meer tijd nodig hebben.

Na het doorlopen van deze stappen is je kind binnen no-time uit de luiers. “Je kunt hier vanaf het moment dat je kind goed kan zitten of lopen al mee beginnen, dus met een tot anderhalf jaar. Vaak gaat het zelfs wat sneller als je op een jongere leeftijd begint omdat je kind dan minder gewend is aan luiers”, vertelt ze.

Zindelijk binnen één week

Volgens Mendelsohn is het zelfs mogelijk dat je kind binnen één week zindelijk wordt. Wel is dit erg afhankelijk van de situatie, het kind en de ouders. “De ouders moeten echt een week tijd vrijmaken, dus niet met werk bezig zijn en even geen sociale verplichtingen zodat de focus volledig op je kind ligt”, benoemt ze.

Ook is het daarbij belangrijk dat je als ouder zelf niet gestrest bent, want kinderen voelen dit aan. Vaak vinden kinderen het leuk om die week de volledige aandacht te hebben, maar voor sommige kinderen is het te veel, ook dan zal het niet werken.

Een grote opluchting

Ouders zijn enthousiast en zien dat deze methode werkt. “Ik spreek veel ouders die blij zijn dat hun kinderen eindelijk uit de luiers zijn en ook zien dat er iets verandert bij hun kind. Ze zijn letterlijk ‘ontlast’ van hun poepluier en dat lucht enorm op”, grapt Mendelsohn.

Zindelijkheidstraining: zo weet je wanneer je kind er klaar voor is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen