De foetushouding: dit is de reden waarom het zo fijn voor je baby is

Baby Wilma Groothuis 19 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Iedereen kent de term wel: de foutushouding. Maar hoe ziet het er precies uit, waar dient het voor en is het echt de beste houding voor je baby? Famme vertelt je alles wat je wilt weten.

Na de bevalling zal jouw baby deze houding namelijk ook nog regelmatig aannemen.

Wat is de foetushouding?

Aan het begin van een zwangerschap heeft de baby in de baarmoeder veel ruimte om te bewegen, waardoor hij nog kan liggen en bewegen zoals hij wil. Vanaf ongeveer week 30 heeft de baby een stuk minder ruimte, doordat hij groeit en steeds meer ruimte in beslag neemt in de baarmoeder. Dit zorgt ervoor dat hij zichzelf steeds meer moet oprollen, waardoor de foetushouding ontstaat.

Dat betekent dat de baby in een gebogen, ronde houding in de baarmoeder ligt. Hij heeft zijn benen opgetrokken, met zijn knieën naar zijn borst toe. Daarnaast zijn de armpjes van de baby vaak ook opgetrokken en is de rug bol. Dit is de houding waarmee hij de laatste weken van de zwangerschap in de baarmoeder doorbrengt.

Na de bevalling

Niet alleen tijdens de laatste weken van de zwangerschap neemt een baby de foetushouding aan, ook na de geboorte is dit een fijne en vertrouwde houding voor hem. De baby heeft zo lang in de baarmoeder gezeten, dat hij echt moet wennen aan het feit dat hij na de bevalling meer ruimte heeft om te bewegen.

Daarnaast geeft de foetushouding een baby een vertrouwd en veilig gevoel, omdat het hem doet denken aan de warme baarmoeder waar hij zolang in heeft gelegen. Je zult dan ook zien dat een baby de eerste weken na de bevalling nog regelmatig deze houding aanneemt. Het is ook een fijne houding voor de baby als hij wordt opgetild: een hand bij het hoofdje en een hand bij de billetjes.

Voordelen van de foetushouding

De foetushouding heeft ook na de geboorte nog veel voordelen, zoals:

  • Het geeft je baby een veilig gevoel. Door je baby regelmatig in de foetushouding vast te houden en te tillen, associeert hij dit met het vertrouwde gevoel in de baarmoeder, waardoor hij zich veilig en rustig voelt. Het kan ook helpen om beter te slapen als je baby deze houding aanneemt.
  • Als je je baby voedt, probeer dit dan in de foetushouding te doen. Op die manier kan hij het beste uit de borst of de fles drinken en verwerkt het lichaam de melk beter. Dit zorgt er weer voor dat hij minder snel last van darmkrampjes krijgt.
  • Ook bij het dragen van je baby in een draagdoek is de foetushouding een goede houding, omdat het helpt bij het ontwikkelen van de heupen op een goede manier. Dit kan heupdysplasie helpen voorkomen.

Voorkeurshouding bij baby’s; wat is het en hoe verhelp je het?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen