Zo leer jij iemands leven redden. En je hoeft er niet eens je bed voor uit

Gesponsord Commerciële Redactie 22 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij je niet voorgenomen om te leren reanimeren? Vast weleens hè. Hoe mooi zou het toch zijn als jij leert hoe je iets kunt doen waarmee je misschien wel iemands leven kunt redden. En je hoeft er nu niet eens je huis voor uit. Nou, het wordt je nu zo gemakkelijk gemaakt dat je echt geen enkele reden meer hebt om er níet aan te beginnen.

Thuis leren redden

Je kunt altijd beter iets doen dan niets doen. Natuurlijk heb je niet de garantie dat je met een reanimatie altijd het leven van iemand kunt redden. Maar als je niks doet, weet je zéker dat dat niet lukt. En wát je dan moet doen, dat leer je nu terwijl je gewoon in je bed kunt blijven liggen. Spoedeisende hulparts Heleen Lameijer leert jou de theorie van reanimatie namelijk gewoon op Instagram. Dus ook geen ongemakkelijke toestanden voor de ogen van een hele groep toeschouwers. Hoe makkelijk is dat?!

Het op deze manier leren om wellicht een leven te redden is mogelijk gemaakt door zorgverzekering Just. Dat is een verzekering die zich speciaal richt op consumenten die liever kiezen voor smart oplossingen. Dat zie je onder meer terug in diverse digitale opties, maar ook in je pakket. Je kiest heel eenvoudig uit drie pakketten en betaalt alleen voor wat je écht nodig hebt.

Bron: Just

Zo kun je belangrijk zijn

 Volgens EHBO Nederland krijgen ieder jaar 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Jaarlijks worden er 8.000 slachtoffers gereanimeerd. Dat zijn bijna 22 mensen per dag! De meesten krijgen een hartstilstand in en rondom het huis, op straat of in een publiek gebouw. In meer dan 75% van de gevallen is het een omstander die met reanimeren begint en probeert het leven te redden. Het is dus fijn als je weet wat je moet doen als je ooit in zo’n situatie terechtkomt.

Omstanders weten vaker personen te redden

In de jaren negentig overleefde slechts 9% van de slachtoffers een hartstilstand. Maar de tijden zijn veranderd en de overlevingskans is sterk verbeterd. Tegenwoordig overleeft 23% van de slachtoffers een hartstilstand. En dat komt mede door het vroegtijdig starten van het reanimeren door omstanders, die daarmee dus levens wisten te redden. Hoe eerder er wordt begonnen met reanimeren, des te groter de kans op overleven.

Wie een cursus reanimeren heeft gevolgd, weet hoe te handelen in panieksituaties. En dat kan zomaar iedere dag van pas komen, want een hartstilstand komt altijd onverwacht. En dan kun jij in ieder geval íets doen. Het enige wat je nodig hebt om de Insta Life Savers cursus te volgen is een smartphone met Instagram en een zorgverzekering van Just.

 Vind je het uitpluizen van zorgverzekeringen die allemaal op elkaar lijken ook zo’n gedoe? Just maakt zorgverzekeren juist easy. In 3 clicks stel je je pakket samen. Het is een digitale zorgverzekering waar je je alleen verzekert voor wat je echt nodig hebt. Dus bijdragen aan aromatherapie? No way! Geen gedoe, wél goed verzekerd. En nu heb je dus ook nog de mogelijkheid om vanuit standje relaxed heel nuttig bezig te zijn. Just sayin’.

In samenwerking met Just

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme