Op deze video’s zie je hoe een koortsstuip eruit ziet bij kinderen

Kinderen Redactie 12 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Veel ouders denken dat een koortsstuip gevaarlijk is en zelfs dat je kind eraan kan overlijden. Gelukkig zijn beide dingen niet het geval. Een koortsstuip is naar om te zien, maar in de meeste gevallen is het onschuldig. We laten je zien hoe het eruitziet.

Koortsstuip

Ongeveer vijf procent van de kinderen krijgt een koortsstuip. Als je kind last heeft van een aanval, is hij bewusteloos en schokt hij met zijn armen en benen. Ook kan hij een holle rug maken. Z’n lichaampje verstijft en hij kan zelfs even stoppen met ademhalen. Direct na een koortsstuip kan het zijn dat je kind in slaap valt en moeilijk wakker te krijgen is. Dat is compleet normaal.

LEES OOK: Griep bij je peuter: dit zijn de symptomen

Zo’n aanval heeft iets weg van een epileptische aanval, maar het heeft niets met elkaar te maken. Een koortsstuip wordt namelijk veroorzaakt door een snel stijgende koorts, die veroorzaakt wordt door een infectie. Daardoor ontstaat er een soort kortsluiting in de hersenen, die in de meeste gevallen niet schadelijk is voor je kind of zijn brein. Het is wel belangrijk om direct de huisarts te bellen, zodat je het advies via de telefoon kan opvolgen. Het kan er heel eng uitzien.

Zo ziet een koortsstuip eruit

We hebben een aantal filmpjes verzameld waarop ouders hun kind hebben gefilmd tijdens een koortsstuip. We nemen aan dat ze dit puur en alleen hebben gedaan om andere ouders te informeren. Dat is ook de reden waarom wij ze hebben ingevoegd.

Wat je kunt doen tijdens een koortsstuip is je kind op zijn zij leggen en bellen met de huisarts (spoed), anders kun je 112 bellen. Het is vooral belangrijk om rustig te blijven en de adviezen die je via de telefoon krijgt op te volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme