Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 12 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Relatie beëindigen? 9 tekenen die erop wijzen dat tijd is om verder te gaan

Zelfs de sterkste koppels hebben het soms moeilijk, maar wanneer je partner je helemaal niet meer gelukkig maakt is het goed om eens van een afstandje naar je relatie te kijken. Bezorgt je partner jou constant een rotgevoel en lig je nachten wakker? Vraag je dan eens af waarom je nog bij hem of haar bent en of je niet beter je relatie kunt beëindigen.

Relatie beëindigen

Je relatie beëindigen is hartstikke moeilijk, maar soms de enige manier om jezelf weer terug te vinden. Herken jij de volgende 9 tekenen? Dan is de kans groot dat het tijd is om verder te gaan.

1. Je wordt fysiek of emotioneel misbruikt

Kan je partner je weleens hardhandig vastpakken, duwen, of slaan? Dan is het tijd om te vertrekken. Vandaag nog. Dat mishandeling niet oké is is duidelijk, maar ook mentaal kun je worden misbruikt.

Verplaatst je partner zich niet in jou, vindt hij altijd een manier om je naar beneden te halen en is alles wat je doet verkeerd in zijn ogen? Dan is de kans groot dat je emotioneel wordt mishandeld.

Natuurlijk is iedereen weleens boos en is er echt niet meteen sprake van emotioneel misbruik, maar wanneer je dagelijks met bovenstaande dingen te maken hebt, is de kans groot dat je niet bij de juiste persoon bent en dat je je relatie beter kunt beëindigen.

Deze 5 tekenen wijzen erop dat jij bijdraagt aan een ongezonde relatie

2. Je hebt het gevoel dat alleen jíj je best doet voor de relatie

Regel één: het moet van twee kanten komen. Als jij altijd het gevoel hebt dat je in je eentje vecht voor de relatie, gaat er iets mis.

Het kan dat je soms even extra je best doet om door een moeilijke periode heen te komen, maar sloof jij je altijd uit en doet je partner nauwelijks moeite, dan is het misschien goed om te stoppen met vechten voor de relatie.

3. Je partner weigert hulp te zoeken voor persoonlijke issues of problemen tussen jullie

Het vergt wat moed om je kwetsbaar genoeg op te stellen om hulp te vragen, maar het kan in bepaalde situaties noodzakelijk zijn.

Als jij je rot voelt in jullie relatie en je partner wil er absoluut niets aan doen om het beter te maken – of het nou gaat om relatietherapie of het werken aan zijn eigen problemen -, is het wellicht tijd om te vertrekken en de relatie te beëindigen.

LEES OOK: 11 x dingen over je relatie die je níet met iedereen zou moeten delen

4. Je wil je wederhelft niet meer zoenen

Misschien een vreemde indicator, maar als je geen zin meer hebt om je partner te zoenen of hem op een andere manier aan te raken, is dit eigenlijk het enige teken dat je nodig hebt.

Dat je niet meteen zin hebt om ‘m na een ruzie te bespringen is meer dan normaal, maar voel je helemaal niet meer de behoefte aan fysiek contact, denk dan nog eens goed na over je relatie.

5. De mensen die het dichtst bij je staan hebben hun twijfels

Uit onderzoek blijkt dat je beste vrienden en je familieleden meer inzicht hebben in je relatie dan jijzelf. En jep, vooral je echt goede vriendinnen en je moeder.

Dus: als zij zich zorgen maken over je relatie is de kans groot dat-ie niet (meer) lang stand houdt. Probeer hun zorgen niet te negeren: ze zeggen het écht niet om jou te pesten.

11 manieren om voortdurend aan je relatie te schaven

6. Je kunt je partner niet vertrouwen

Je vertrouwt hem niet (meer), om wat voor reden dan ook, en trekt vrijwel alles wat hij zegt in twijfel. Niet oké. Je verdient iemand waar je altijd op kunt rekenen, no matter what. Praat het dus niet altijd goed voor hem en zie je partner voor wie hij echt is.

7. Hij is weleens vreemdgegaan

Dit teken spreekt voor zich. Verdien je niet! Nog iets: als jij zélf de behoefte voelt om vreemd te gaan of contact met andere mannen te zoeken, kan dit ook een teken zijn. Je mist blijkbaar iets in je huidige relatie. Als je datgene niet bij je huidige partner kunt vinden, is het misschien beter de relatie te stoppen.

8. Je relatie beperkt je

Als je relatie je zoveel emotionele energie en aandacht kost dat je je niet meer kunt focussen op je carrière, familie en vrienden, is dat een teken dat je niet mag negeren.

Natuurlijk ga je nog wel naar je werk en zie je je vriendinnen af en toe, maar als je niet meer echt in je vriendschappen en baan investeert en eigenlijk geen doelen meer nastreeft, is dat niet OK.

Waarom grenzen stellen in je relatie belangrijk is (maar hoe doe je dat?)

9. Je partner doet alsof je je druk maakt om niks

Wanneer je partner niet naar je luistert en doet alsof je je zorgen maakt om niks, betekent dat dat hij vrij weinig respect voor je heeft.

Hij moet je wíllen begrijpen (of in ieder geval een poging doen tot) en luisteren naar jouw pijn en gevoelens. Als hij doet alsof je je aanstelt is dat een heel slecht teken. Waarschijnlijk voel je je door zijn onbegrip boos, alleen en hopeloos over jullie relatie.

Natuurlijk is iedere relatie anders en is dit advies heel algemeen, maar herken jij veel van deze tekenen? Dan word je overduidelijk niet gerespecteerd en kun je beter je relatie beëindigen.

4 manieren waarop social media je relatie dagelijks kunnen beïnvloeden – en ze zijn niet leuk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme