De zomertijd komt eraan! 5x tips om je kinderen nu al te laten wennen

Kinderen Rachelle Abbas 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nog maar één weekje wachten dan gaat de zomertijd weer in. Grote kans dat jij en je kinderen daar het één en ander van gaan merken. Het ritme van je kind kan namelijk flink in de war worden gebracht. Het is daarom belangrijk dat je een aantal dagen vóór het verzetten van de klok al wat aanpassingen maakt.

Met deze tips zorg je ervoor dat de overgang soepel verloopt:

Tips voor de zomertijd voor kinderen

Veel kinderen hebben ineens meer moeite met inslapen en zijn ‘s ochtends niet wakker te krijgen. Met deze aanpassingen bereid jij je kids voor:

Bereid je kind voor

Het is belangrijk dat de overgang voor je kind zo klein mogelijk is. Dit kun je doen door de tijd wanneer je je kind naar bed brengt én wakker maakt, vier dagen van tevoren al aan te passen. Om te zorgen dat de overgang in vervolg soepeler verloopt, is het dus verstandig om je kind de dagen voor de overgang een kwartiertje eerder naar bed te brengen dan normaal. Dat zal ervoor zorgen dat de biologische klok van je kind (en die van jezelf) bijna gelijk aan de zomertijd is als deze ingaat.

Het ritueel ‘s avonds

Kan je kind ‘s avonds maar moeilijk in slaap vallen omdat het nog te licht is buiten? Een duidelijk ritueel vlak voor bedtijd kan helpen. Door dingen zoals tandenpoetsen, uitkleden en een boekje lezen steeds in in dezelfde volgorde te doen, wordt het moment om te gaan slapen logischer voor je kind en zal er minder snel een strijd zijn.

Leg het uit

Als je kind al wat ouder is kun je proberen uit te leggen hoe de zomertijd werkt en wat het inhoudt: de klok gaat een uur vooruit en daarom slapen we een uur korter. Vertel ook dat het in de ochtend nog iets langer donker blijft, en ‘s avonds juist weer langer licht.

Licht

Heeft je kind moeite met in slaap vallen doordat het nog licht is buiten? Verduistering in de slaapkamer is dan erg belangrijk. Zorg dat je de slaapkamer van je kind goed kunt verduisteren. Bij het opstaan is juist weer veel licht van belang. Een wake-up light kan ook een goede oplossing zijn voor kinderen die moeilijk opstaan. Dit licht gaat geleidelijk aan en wordt steeds feller.

Rust

Een tip voor iedere avond, maar met het vooruit zetten van de klok extra belangrijk; voorkom wilde spelletjes en veel lawaai en actie vlak voor het naar bed gaan. Doe rustige spelletjes en lees een verhaaltje voor het naar bed gaan. Zo valt je kind makkelijker in slaap.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen