Aha! Dus dit zijn écht de grootste verschillen tussen vaders en moeders in de opvoeding

Opvoeden Valéry de Voijs 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vrouwen komen van Venus, mannen komen van Mars, nietwaar? Dat mannen en vrouwen fysiek, cognitief en emotioneel van elkaar verschillen is old news. Dat wij er een andere opvoedstijlen op nahouden vergeleken met het andere geslacht, is ook geen verrassing. Maar waar zitten die verschillen ‘m nou precies in? Volgens onderzoek zijn dit de verschillen in de manier van opvoeden tussen vaders en moeders.

En wij leggen haarfijn uit wat je kind van beide opvoedstijlen kan leren.

Vaders en moeders in de opvoeding

Volgens onderzoek is het geen toeval dat vaders en moeders er een andere kijk op nahouden. Sterker nog, het schijnt genetisch bepaald te zijn.

Op deze manieren verschillen vaders en moeders nogal in hun manier van opvoeden.

Tijdens het spelen

Eén van de grootste verschillen tussen vaders en moeders in de opvoeding is de manier van spelen. Zowel vaders als moeders spelen namelijk op hun eigen manier. Wanneer moeders spelen, zullen ze er heel wat op af kletsen. Van het verzinnen van dinonamen tot aan het benoemen van de kleuren van de regenbogen… wij zijn niet stil te krijgen wanneer we op dat speelkleed zitten. Dit is erg goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling van je kinderen. Vaders daarentegen kletsen minder, maar zijn zelf fysiek betrokken bij het spel. Wat ook weer nuttig kan zijn om je kind grenzen aan te leren.

Manier van praten

Moeders hebben de neiging om op een kinderlijke toon te praten, waarbij ze veel verkleinwoorden gebruiken. Je weet wel: het bekende hoge stemmetje. Dit is goed voor je peuter, om woorden op te pikken en te leren begrijpen. Vaders daarentegen zetten niet zo vaak een hoge stem op, en praten op een meer serieuze toon tegen hun kind. Ook dit is goed, want het kan de ‘brug’ vormen tussen het babygebrabbel en een uitgebreidere vocabulaire.

Discipline bijbrengen

Ook in het bijbrengen van discipline verschillen vaders en moeders nogal in hun aanpak. Wanneer moeders hun kinderen wijzen op hun gedrag, zullen ze zich vooral op de sociale aspecten focussen. “Als je liegt, zul je niet veel vrienden overhouden”, dat soort dingetjes. Terwijl vaders zich focussen op de meer concrete consequenties van ‘slecht’ gedrag, zoals het krijgen van boetes, gevangenisstraffen, of schorsing.

Wist je trouwens dat het vaderschap een grote impact heeft op geluk? Hier lees je er alles over. 

Je liefdesleven op z’n kop? ‘We willen met het hele gezin nog veel blijven reizen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme