Zoontje (3) lipstick opdoen? ‘Heerlijk dat ze nog geen stereotype gedrag aangeleerd hebben’

Opvoeden Wilma Groothuis 4 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Leila (32). Het dilemma luidde: “Mijn 3-jarige zoontje wil lipstick op, wat moet ik doen?” Hier hadden maar liefst bijna 900 Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Lipstick op

“Sinds een paar maanden is mijn peuter erg geïnteresseerd in make-up en met name lipstick. Wanneer ik bij mezelf lipstick op doe, dan wil hij dit ook. Af en toe liet ik het toe, maar ik merk dat hij nu elke dag lipstick op wil. Ik woon in een klein dorp en ik ben bang naar de meningen van anderen als zij een jongetje van drie jaar met lipstick op zien. Als ik het er met mijn man over heb, zegt hij dat ik het los moet laten. Hij ziet het probleem niet. Zal ik er net zo in gaan staan als mijn man of zal ik het gewoon niet goedkeuren en toelaten dat een jongetje van drie lipstick op wil?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Amber. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Amber haar dilemma: “Mijn partner begrijpt niet hoe zwaar ik het heb, wat kan ik doen?”

Als ze maar gelukkig zijn

Willeke – “Als hij dat leuk vindt, gewoon doen. Mijn oudste zoon wilde een buggy met een pop en daar liep hij dan mee. Waarom niet? Het is een hele kerel geworden. En als het anders was, dan was het ook helemaal prima. Als ze maar gelukkig zijn.”

Kiezen of delen

Anna – “Gewoon doen, maar wel thuis en als jullie naar buiten gaan moet het af. Of het nu onze zoon of dochter is, dat is de regel. Oh, en niet mopperen als de make up er afgepoetst wordt. Het is kiezen of delen, haha.”

Hij ontdekt zichzelf

Ilja – “Mijn 3-jarige loopt met onzichtbare lippenbalsem en twintig gelakte nageltjes in diverse kleurtjes rond. Hij ziet dat bij mij en zijn oudere zussen. Hij ontdekt zichzelf en de wereld om hem heen. Heerlijk dat ze op die leeftijd nog geen stereotype gedrag aangeleerd hebben en vol bewondering alles uitproberen.”

Lippenbalsem of lipgloss

Jitske – “Bij mijn dochter van 4 jaar werkt het nog om gewoon een beetje lippenbalsem of lipgloss op te doen als ik bij mezelf lipstick op doe. Misschien werkt dat bij jullie ook?”

Net als mama

Dicky – “Waarom moeilijk doen? Hij wil net als mama zijn. Kinderen van 3 jaar beseffen nog niet helemaal het verschil tussen een jongen en een meisje. Waarom geef je hem geen lippencrème in de vorm van een stift? Kinderen moeten zelf leren om van alles te ontdekken.”

Alleen in huis

Jennifer – “Ik vind het prima, maar wel alleen in huis. Mijn dochters mogen dat ook alleen als ze thuis zijn, hetzelfde geldt voor verkleedkleding. Tenzij er natuurlijk een speciale activiteit of uitje is waar ze verkleed mogen komen.”

My Little Pony’s

Mitchel – “Lekker belangrijk. Ik speelde vroeger met My Little Pony’s, deed een hoofddoek op en speelde schoonmaakster. Het is met mij ook redelijk goed gekomen.”

Leeftijd of geslacht het probleem?

Janneke – “Is de leeftijd het probleem of het geslacht? Want ongeacht het geslacht is 3 jaar wel erg jong. Maar als een dochter van 3 jaar het zou mogen, dan een zoon ook is mijn mening.”

Uitwasbaar kleurtje in kuif

Ramona – “Lekker laten doen hoor, mijn zoontje wilde toen ook altijd nagellak. Ik heb dat gewoon altijd opgedaan. Vanaf dat hij naar de basisschool ging, werd dat veel minder en is de nagellak ingeruild voor een uitwasbaar kleurtje in zijn kuif. Helemaal prima. Als hij zich daar fijn bij voelt, doen! Ook wij wonen in een klein dorp. En? Hij is inmiddels 8 jaar en heeft nog heel sporadisch een kleurtje in zijn kuif.”

Gewoon niet doen

Lisanne – “Ik zou het gewoon niet doen. Niet om wat anderen ervan denken, maar omdat ik zelf niet van make-up houd.”

Sofie (33): ‘Ik laat mijn zoon (7) met make-up naar school gaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme