Had ik maar nooit… Zoveel geld uitgegeven aan de babyuitzet

Ouderschap Laura Saija 13 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Lisette (34). Lisette heeft spijt dat ze duizenden euro’s uitgaf aan de babyuitzet.

Babyuitzet

“Toen ik zwanger werd van mijn dochter Jolie, ben ik helemaal doorgeslagen. Al toen ik een positieve zwangerschapstest in handen had, begon ik met kopen. Ik had op internet een babyuitzetlijst opgezocht en begon alles wat daar op stond te kopen.

Met zes weken zwangerschap kocht ik de eerste spullen. Dat waren vooral hydrofieldoeken, rompertjes en de kleine dingen. Ik wilde nog niet al te grote aankopen doen, omdat ik nog geen echo had gehad. Toen ik de eerste echo had gehad en een kloppend hartje had gezien, ging ik helemaal los.

Enorme babywinkels

Ik had de toekomstige babykamer leeggemaakt, zodat ik de meubels ook alvast kon kopen. Op naar de grote babywinkels. Mijn man Marco ging overal mee naartoe, want ik wilde dit wel samen met hem doen. Ik vond het geweldig, er ging een wereld voor mij open. Ik kon de hele dag wel ronddwalen in de enorme babywinkels.

Ik wilde elk stofje voelen, elke kinderwagen uittesten en elke autostoel bekijken. Al met 14 weken hadden we de babykamer uitgezocht en de meubels in elkaar gezet. Daarna begon ik aan de rest van de babyuitzet. Toen ik alles op het lijstje gekocht had, vond Marco het wel mooi geweest. Nu de praktische spullen in huis waren, hoefde ik volgens hem niets meer te kopen.

Het beste voor mijn kind

Alleen ik was nog niet klaar. Elke keer als ik in een babywinkel kwam, liet ik me weer verleiden of overhalen om nog iets te kopen. Vooral als de verkoopster vroeg of ik niet het beste wilde voor mijn kind, trok ik direct mijn portemonnee. Hoe kon ik nou niet het beste willen voor mijn kind?

Met deze gedachte kocht ik van alles het ‘beste’ voor mijn kindje. Vaak waren dit ook de duurste items. De duurste kinderwagen, de duurste buggy en de duurste kinderkamerdecoratie. Ik was duizenden euro’s kwijt aan de babyuitzet en mijn kindje was nog niet eens geboren.

Nooit gebruikt

Ik gaf hierdoor ook al mijn geld uit aan peperdure lakentjes, billendoekverwarmers, allerlei soorten wasgel, een magnetronsterilisator, verschillende soorten badjes, een hartslagknuffel én warmteknuffel, maar ook een tummytub terwijl ik al een ander badje had.

De kledingkast van mijn baby was gevuld met de hipste en meest prijzige merken, zelfs in maat 50. Het bleken uiteindelijk allemaal dingen die ik niet nodig had en ook niet gebruikt heb. Nu mijn baby er eenmaal is, merk ik dat een kind helemaal niet zoveel en vooral niet van alles het duurste nodig heeft. Ze heeft ook helemaal nooit in kledingmaat 50 gepast.

Liefdevolle omgeving

Achteraf heb ik spijt dat ik overal ingetrapt was. Hoe kon ik nou al mijn spaargeld uitgeven aan spullen die ik niet nodig had? Ik zette mijn relatie met Marco op spanning, want hij was het totaal niet eens met mijn uitgaven. Ik was totaal verblind door ‘het beste’ willen voor mijn kindje, dat ik niet meer dacht aan het belangrijkste. Een veilige en liefdevolle omgeving voor ons kindje.”

De babyuitzet van Laura (35): ‘We hebben inmiddels drie kinderwagens’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme