Zoveel vragen stellen kinderen hun moeder… per dag

Kinderen Redactie 28 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Hoe veel vragen stellen jouw kinderen je elke dag? Voordat je verder leest: maak eerst eens een schatting. Denk aan vragen zoals:

Mam, wat eten we?
Mam, waarom heb je een jurk aan?
Mam, mag ik op de iPad?
Waarom niet?
Mam, waarom mag Joost wel op de iPad?
Mam, mag ik morgen op de iPad?
Waarom plassen honden staand?
Waarom is papa zo laat thuis?
Waarom moet papa werken?
Wat eten we nou-hou?
Hoeveel kost een eigen iPad?
Hoe lang is het rijden naar Spanje?
Waarom heeft Joost wel een eigen iPad dan?
Mag ik televisie kijken?
Wanneer krijg ik zakgeld?
En als ik dat krijg, hoeveel is dat dan?
Kan ik daar een iPad van kopen?
Mag ik nieuwe schoenen?
Gaan we volgende vakantie weer naar Spanje?
Gaan we nou al eten?


Nou, zeg het maar, hoeveel zijn het er denk je?

Vragen, vragen, vragen

Het verlossende antwoord is 300. Een kind stelt zijn of haar moeder gemiddeld elke dag driehonderd vragen. Voor de goede verstaander: dit is per individueel kind. Met andere woorden: als je drie kinderen hebt, mag je dat met drie vermenigvuldigen – resulterend in een luttele 900 vragen per dag.

4-jarige meisjes spannen de kroon

Dat verschilt overigens per leeftijdsgroep, volgens het onderzoek. Met 4-jarige meisjes als ultieme winnaressen in de nieuwsgierigheidscategorie: zij pronken bovenaan de lijst met een duizelingwekkende 390 vragen per dag. De ‘verliezers’ bleken met ‘slechts’ 144 vragen per dag de categorie 9-jarige jongens.

Kruisverhoor

Het onderzoek is van een paar jaar geleden en hield gedurende een langere periode verschillende gezinnen met kinderen tussen 2 en 10 jaar in de gaten. De dag – en daarmee het kruisverhoor – begon doorgaans om 7.19u tijdens het ontbijt en duurde tot 7.59, het tijdstip dat de meeste kinderen in slaap vielen. Bespaar je de rekensom: dit komt neer op één vraag per 2 minuten en 36 seconden. We gaan er voor het gemak vanuit dat dit op weekenddagen gemeten is.

LEES OOK: Over jongens gesproken: die moeten dus veel meer bewegen in de klas, en wel hierom.

Piek- en (weinig) daluren

Het zal niet geheel verbazen dat de meeste vragen tijdens maaltijden gesteld worden, gevolgd door ‘tijdens een bezoek aan de supermarkt’. De top 3 ‘vragenrijkste momenten van de dag’ wordt afgesloten door ‘tijdens het voorlezen/naar bed gaan’.

De onderzoekers vonden het vooral opmerkelijk dat kinderen in het overgrote deel van de gevallen (82 procent) met een vraag eerst naar hun moeder gingen, en dan pas hun vader raadpleegden. Een kwart van die kinderen gaf aan dat ze dat deden omdat hun vader doorgaans toch antwoordde ‘dat ze dat maar aan mama moesten vragen’.

Hoax?

Volgens sommige moeders was het onderzoek een klinkklare hoax. Volgens het meerendeel van de moeders ligt het werkelijke aantal aanzienlijk hoger en waren de onderzoekers in hun eindconclusie ‘een nulletje vergeten’, aldus een van de moeders.

(Nog?) zo’n bijzonder onderzoek dat wetenschappelijk misschien niet bewezen is, maar desalniettemin onverminderd waar: kinderen zijn 800 procent vervelender als hun moeder in dezelfde kamer staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen