Heb je een zus? Dan ben je waarschijnlijk gelukkiger, aldus onderzoek

Mind Rachelle Abbas 13 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Genoeg onderzoeken die aantonen dat het een hoop voordelen kan hebben om thuis de oudste, of soms juist de jongste te zijn. Zo schijnt de jongste thuis het grappigst te zijn en de oudste weer het meest succesvol. Ook hebben broers of zussen een grotere invloed op de rest van je leven, dan we al die tijd dachten. Maar met het hebben van een zus blijk je nu nog meer geluk te hebben, wijst een onderzoek uit.

Uit het onderzoek, gedaan door De Montfort University in Leicester en Ulster University, blijkt dat zussen gelukkiger maken dan broers. Althans, dat bleek zo te zijn bij de respondenten uit het onderzoek.

Gelukkiger met een zus

Laten we maar gewoon meteen eerlijk zijn: zussen kunnen vervelend zijn en feilloos – zonder dat je ouders het zien – het bloed onder je nagels vandaan halen (kleine zusjes trouwens ook). Ze kunnen bazig doen en zich overbezorgd gedragen. Máár toch is ze niet alleen vervelend.

Het onderzoek toont namelijk aan dat het hebben van een zus gelukkiger en optimistischer maakt, in tegenstelling tot het hebben van een broer.

Hoewel de band natuurlijk verschilt per gezin, bleek de uitkomst uit het onderzoek over all toch echt hetzelfde. Het hebben van tenminste één meisje in de familie (of eigenlijk in het gezin) zorgt voor een betere emotionele gezondheid. Dat geldt dus ook als jongen.

De verbindende factor

Grote kans dat je met een zus een gebalanceerd leven hebt. Waar dat hem in zit? Psychologen van het onderzoek menen dat zussen snel de rol aannemen van een verbindende factor en graag het gezin samenbrengen. Ook blijken zussen andere gezinsleden ertoe te zetten te communiceren over hun emoties, wat uiteindelijk voor verbinding zorgt.

Een hecht gezin zorgt voor een stabiele mentale gezondheid, vertelt de professor Tony Cassidy, van de Universiteit van Ulster, aldus The Telegraph. “Broers zorgen juist voor het tegenovergestelde effect. Het uiten van je emoties is essentieel voor je mentale gezondheid, en het hebben van zussen helpt je daarbij,” zegt hij. Je wordt er optimistischer én gelukkiger van.

Dat effect bleek sterker te worden wanneer ouders gingen scheiden. Op de algemene graad van ‘gelukkig zijn’ scoorden zusjes met een zus het hoogst. Tijd om je (vervelende) zus dus misschien íéts meer te waarderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen