Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Zwanger 13 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Word je sneller zwanger als je blijft liggen na de seks?

Als jullie zwanger proberen te worden, worden jullie misschien overladen met goedbedoelde adviezen. Een bekende is om na de seks nog even te blijven liggen, maar helpt dit ook echt?

Als je eenmaal besluit om ervoor te gaan, wil je best een paar adviezen opvolgen om sneller zwanger te raken. Soms weet je alleen niet goed of iets klopt of niet, dus dan blijft het een gokje.

Blijven liggen na de seks

Een bekend advies om sneller zwanger te raken, is om na de seks nog even te blijven liggen, of met je benen omhoog te liggen. Op die manier kun je helpen om het sperma van je partner in de goede richting te sturen en breng je het zaad zo goed mogelijk bij de baarmoederhals. Als je na de zaadlozing gelijk gaat staan, zou dat betekenen dat de spermacellen uit je vagina vloeien, waardoor de kans op zwanger worden kleiner wordt. Maar klopt dat?

De kans dat het helpt is volgens medici niet heel groot. Bij een zaadlozing worden namelijk aan het begin de meest vruchtbare zaadcellen gelost. Het zaadvocht dat na de seks uit de vagina komt, bestaat grotendeels uit eiwitten en vitaminen. De meest krachtigste zaadcellen zijn dan al een tijdje onderweg naar de eicel.

Geen duidelijke reden voor

Wel wordt de methode toegepast bij IUI, waarbij zaadcellen kunstmatig worden ingebracht. Maar hoewel het bij IUI gebruikelijk is om even te blijven liggen, denken onderzoekers van het VU medisch centrum dat het niet per se een positief effect heeft op het zwanger worden. Er is geen duidelijke reden is die dat aangeeft, want of stilliggen na de seks een bevruchting bevordert, is nog niet onderzocht

Ook al is het dan niet onderzocht, stilliggen na de seks kan ook zeker geen kwaad. Wie weet helpt het wel en even blijven liggen is natuurlijk niet zoveel moeite. Dus wil jij graag zwanger worden? Dan kun je het gerust proberen.

Wil jij zwanger worden? Deze 7 ovulatie apps helpen je daarbij

Andere titels:
– Blijven liggen na de seks om sneller zwanger te worden: feit of fabel?
– Moet je wel of niet blijven liggen na de seks om zwanger te worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme