Mila (27) woont met baby in auto: ‘Door zwanger te zijn creëer je geen voorrang voor een woning volgens de gemeente’

Algemeen Laura Saija 19 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

De 27-jarige Mila woon al enkele jaren in haar auto. Vorig jaar werd ze onverwacht zwanger en vroeg ze bij de gemeente een urgentieverklaring aan om een sociale huurwoning te krijgen. Haar verzoek werd afgewezen en sinds twee maanden woont ze met haar baby in de auto. ‘Ze zeiden dat het mijn eigen keuze was om zwanger te worden’, vertelt Mila.

In een video van het AT5 is te zien dat Mila (schuilnaam), die anoniem in beeld gebracht is, leeft uit haar kofferbak. Ze verzorgt haar baby en slaapt met haar baby in de auto.  

Geen woning

Nadat ze twee jaar geleden ruzie kreeg met haar ouders, belandde ze op straat en woont ze sindsdien in haar auto. De relatie met de vader van haar kind is ook verbroken. Ze heeft een bekende bij wie ze soms kan douchen, maar volgens haar heeft ze niemand anders om hulp te vragen.

Elke avond parkeert Mila haar auto ergens in Amsterdam-Noord. Eén keer vergat ze haar auto op slot te doen, en dat resulteerde in een inbraak. “Ze hebben mijn telefoon en horloge gestolen, en ik ben zelfs geslagen,” vertelt ze. Sinds dat incident voelt ze zich angstig en kiest ze voor afgelegen parkeerplekken.

Urgentieverklaring

Tijdens haar zwangerschap heeft ze een verzoek ingediend bij de gemeente om voorrang te krijgen voor een sociale huurwoning, maar dit werd afgewezen. Volgens de gemeente had ze haar huisvestingsproblemen kunnen voorkomen. Dit omdat ze een gezin had gesticht zonder passende woonruimte.

De gemeente oordeelde dat er geen sprake was van overmacht en wees daarom het verzoek af. Bovendien stelde de gemeente dat de ernst van de wooncrisis strenge criteria rechtvaardigt voor het verkrijgen van een urgentieverklaring.

Wanneer krijg je een urgentieverklaring?

Een urgentieverklaring voor woningzoekenden is bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig hebben. Met deze verklaring krijgt u prioriteit bij het toewijzen van een sociale huurwoning.

De urgentieverklaring is specifiek bedoeld voor mensen die zich in een noodsituatie bevinden en dringend behoefte hebben aan een andere woning. Vaak stelt de gemeente als voorwaarde dat iemand het probleem niet kon voorkomen. Dat diegene er alles aan heeft gedaan om een huis te vinden.

Regels urgentieverklaring

De regels voor het aanvragen van een urgentieverklaring verschillen per gemeente. Hier zijn enkele voorbeelden van situaties waarin een urgentieverklaring mogelijk kan zijn:

  • Iemand is ernstig ziek of heeft een beperking en kan niet meer in eigen huis wonen
  • Iemand krijgt of geeft mantelzorg en moet bij iemand anders in de buurt wonen
  • Iemand heeft financiële problemen maar kan hier niets aan doen
  • Een relatie is voorbij en iemand moet met kind(eren) het huis uit
  • Eigen woning wordt gesloopt

Het gezinsbudget van Jamie: ‘Door de hulp van mijn ouders kunnen Rosie en ik in Amsterdam blijven wonen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme