Zwanger na meerdere miskramen, wat als je niet kan genieten? Verloskundige geeft advies

Miskraam Wilma Groothuis 3 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Zwanger zijn is altijd spannend, maar al helemaal als je daarvoor meerdere miskramen hebt gehad. Hoe blij je dan ook bent dat je zwanger bent, het kan heel moeilijk zijn om van je zwangerschap te genieten als je constant de angst hebt dat het weer misgaat.

Hoe ga je daar het beste mee om? Wij vroegen het aan verloskundige Marike van de Groep.

Herkenbare angst

“Ik denk dat die angst dat het weer misgaat heel herkenbaar is voor vrouwen die één of meerdere miskramen hebben meegemaakt”, vertelt Van de Groep. “Sommigen zullen daar nuchter in staan, maar vele vrouwen zullen de zwangerschap gewoon hartstikke spannend vinden. En dat is natuurlijk heel normaal, zeker als je nog nooit een kindje hebt gehad en alleen maar miskramen hebt meegemaakt.

Dan is dat wat je kent van het zwanger zijn en hoe tot nu toe elke keer je zwangerschap is geëindigd. Dan snap ik dat dat nog heel erg in je gedachten zit. Ik denk, zeker in het eerste trimester, dat er weinig is wat die angst echt kan wegnemen. Behalve de tijd die verstrijkt en dat het vertrouwen in een goede zwangerschap gaat groeien naar mate je steeds een beetje verder komt.

Toegeven aan het gevoel

Bij elke echo die je hebt en je ziet dat het nog goed is, zul je ook meer vertrouwen gaan krijgen dat deze zwangerschap gewoon goed zit. Daarnaast denk ik wel dat het goed is om toe te geven aan dat gevoel dat je het gewoon heel erg spannend vindt. En dat je daar wel eerlijk over bent, naar jezelf toe, maar je mag dat ook best naar anderen uiten. Dat je ergens gewoon nog een beetje een terughoudendheid voelt in de blijdschap.

Ik denk ook dat als je hier met andere vrouwen over praat, je andere ervaringen gaat horen over miskramen en hoe het daarna toch vaak ook is goed gekomen. En dan zul je daarmee meer vertrouwen krijgen, zeker in de loop van de zwangerschap. Vaak zien we echt dat het vertrouwen na het eerste trimester een heel stuk beter wordt, als alle echo’s tot dan toe goed waren.

Stel nou dat je voelt dat dat niet zo is, dat je niet voelt dat dat vertrouwen gaat groeien, dat je het idee hebt dat angst nog echt de overhand heeft, dan is het goed om daar wat mee te doen. Dan zou ik zeker adviseren om daar met iemand over te praten die je daarin kan ondersteunen, een psycholoog of een therapeut, om samen te kijken naar hoe je deze fase het beste door kan. Want je moet in zo’n zwangerschap gewoon wel even een tijdje door tot er daadwerkelijk een baby is en het zou wel fijn zijn als je je daarin zo gerust mogelijk kan voelen.

Tips tegen de angst

Dus praktisch zijn mijn tips vooral: heb geduld, vaak wordt het echt beter. Praat erover met andere mensen of vriendinnen, zodat je hoort dat anderen dit ook hebben meegemaakt, want 10 procent van de zwangerschappen wordt een miskraam. Dus er zijn echt heel erg veel vrouwen die dit hebben meegemaakt. Er is alleen nog weinig open gesprek over.

En we horen vaak terug van vrouwen dat als ze daar open over zijn, ze daar ineens ook andere verhalen over terug horen. Wees open naar elkaar, durf je kwetsbaar op te stellen, want ik denk dat je daar heel veel liefde, steun en mooie verhalen voor terugkrijgt.

En gaat het niet over, wordt het niet beter, dan zou mijn advies zijn om daar met iemand over te praten. Want het is fijn als je straks ook een beetje kan genieten van de zwangerschap, dat je ook voelt dat het een mooie tijd is en niet alleen een angstige tijd.”

Kan ik hoogzwanger naar een bruiloft in Italië? Verloskundige Marike geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen