45+ en zwanger bij Nadia: ‘Nooit beseft dat er een houdbaarheidsdatum was’

Zwanger Valéry de Voijs 18 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Zwanger worden na je 40ste of 45ste: is dat eigenlijk wel verantwoord? Wat zijn de gezondheidsrisico’s, en hoe ga je om met kritiek uit je omgeving? In de VPRO-uitzending Nadia geven vijf vrouwen uitgebreid antwoord.

In totaal delen zes vrouwen tijdens de uitzending hun verhaal. Vijf vrouwen krijgen namelijk na hun veertigste een kind en één vrouw blijft ongewild kinderloos. De boodschap is duidelijk: een slimme meid denkt na over haar vruchtbaarheid.

Zwanger na je 40ste

In Nederland kiezen koppels er steeds vaker voor om op latere leeftijd kinderen te krijgen. Tegenwoordig worden Nederlandse vrouwen namelijk rond hun 30ste zwanger. Daarbij is er op medisch gebied steeds meer mogelijk. Maar hoe verantwoordelijk is het eigenlijk om ‘tegen de natuur’ in te gaan? In Nadia wordt dit onderwerp uitgebreid besproken.

Zwanger door een eiceldonatie

Femke (52) zit met 32 weken zwanger in de studio. De moeder in spé kan soms niet geloven dat het uiteindelijk gelukt is. “Ik heb wel tien testen achter elkaar gedaan.” Op de vraag waarom ze nu pas zwanger wilde worden, heeft ze een duidelijk antwoord: “Ik heb nooit beseft dat er een houdbaarheidsdatum was. Ik stond er simpelweg nooit bij stil.” Uiteindelijk is Femke door een eiceldonatie zwanger geraakt. Haar familie en vrienden vinden het allemaal geweldig, maar vreemden kunnen vervelende opmerkingen maken.

Een zegen voor de familie

De Turkse Sevinc Keskin leerde op 41-jarige leeftijd haar partner kennen. Deze man had toentertijd geen kinderwens, maar na veel gesprekken wilden ze het toch proberen. Op 43-jarige leeftijd kwam Keskin in Nederland niet meer in aanmerking voor medische hulp, dus besloot ze naar België te gaan. Daar raakte ze uiteindelijk op haar 45ste zwanger. Haar familie was heel enthousiast: “Ik kom uit een Turks gezin, daar is een zwangerschap altijd een zegen.”

Hulp uit Rusland

Marieke kreeg een cyste in haar buik. Daarbij kreeg ze te horen dat ze waarschijnlijk onvruchtbaar was. Daar probeerde zij zich bij neer te leggen, maar haar kinderwens bleef aanwezig. Op haar veertigste raakt ze zwanger. Deze zwangerschap eindigde in een miskraam, maar toch was Marieke positief. De zwangerschap gaf haar namelijk goede hoop. Ze besluit om medische hulp in te schakelen: “Ik ben begonnen in Groningen maar uiteindelijk via Duitsland en Spanje in Rusland terecht gekomen. Daar heb ik op mijn 49ste een embryo donatie gekregen. Uiteindelijk heb ik op mijn 50ste mijn kind gekregen.” Toch is ze bewust van haar leeftijd en heeft ze gezorgd dat er een vangnet is voor haar kind, voor het geval zij weg valt.

Tweeling na je 50e

Maggie Boogaart (53) is dansdocente en is moeder van een tweeling van 2,5 jaar. Eigenlijk wilde zij op haar 26e al graag moeder worden, maar haar toenmalige partners waren daar minder enthousiast over. Op haar 39ste ontmoet ze haar huidige partner, die haar wél een kind gunde. Ze probeert alles: therapieën en alternatieve methoden, warme kruiken, acupunctuur, diëten, massages. Uiteindelijk lukt het haar om nog ruim na haar 40ste zwanger te worden: en wel van een tweeling.

Eicellen invriezen

Documentaire maker Marieke Schellart is de eerste vrouw in Nederland die besloot haar eicellen in te vriezen. Op haar 32ste was Schellart wel aan het daten, maar ze had de juiste partner nog niet ontmoet. Een paar jaar later besloot zij daarom om haar eicellen in te vriezen. “Mijn ouders hebben een medische achtergrond en wisten er veel van. Ik ben toen gaan googelen, en besloot al snel om mijn eicellen te vriezen.” Toen ze uiteindelijk zwanger wilde worden, heeft de gebruik gemaakt van deze eicellen: “Het was in één keer raak.”

Kinderloos

Simone Sinjorge heeft een afwijking in haar baarmoeder. Daardoor krijgt ze te horen dat ze geen kinderen kan krijgen. Althans: niet op de natuurlijke manier. Sinjorge probeert IVF en ICSI, maar helaas heeft dit geen succes. Ze blijft kinderloos: “op moeder- en vaderdagen heb in het moeilijk. Ik zal het namelijk nooit achter me laten.” “Adoptie was toentertijd geen optie. Het was niet alleen veel geld en tijd maar ik was mentaal toentertijd niet in staat om voor adoptie te gaan.”

Reacties op Twitter

Ook op Twitter stromen de reacties op de aflevering binnen. Sommigen vinden het een goede zaak dat vrouwen na hun 40ste nog zwanger kunnen worden, terwijl anderen het niet oké vinden. Ook is er commentaar op het feit dat er alleen maar vrouwen in de uitzending zitten, terwijl ook mannen hiermee te maken kunnen krijgen.

Hieronder lees je een greep uit de reacties van kijkers.

Dit zegt de wetenschap over kinderen krijgen rond je 20e, 30e en 40e

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme