Met deze tips kom je van die vervelende ochtendmisselijkheid af

Zwanger Maaike van de Graaf 6 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je zwanger bent is er een grote kans dat je iedere ochtend flink misselijk opstaat. Een behoorlijk vervelende start van de dag, maar helaas… Het hoort bij een zwangerschap. Gelukkig zijn er een aantal tips die ervoor zorgen dat je geen of minder last hebt van die verdomde ochtendmisselijkheid.

We delen in dit artikel wat tips.

Zo kom je van je ochtendmisselijkheid af

Over de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid kunnen we heel kort zijn. De precieze reden is namelijk niet helemaal bekend. Toch zijn veel onderzoekers ervan overtuigd dat het te maken heeft met het hCG-hormoon, een hormoon dat je lichaam in de eerste weken van je zwangerschap veel aanmaakt.

1. Drink gemberthee

Wist je misschien al, maar gember werkt onwijs goed tegen misselijkheid. Er wordt dan ook aangeraden om iedere ochtend te starten met een gemberthee. Lust je het niet? Maak je de thee dan iets zoeter door een beetje honing toe te voegen.

2. Eet regelmatig

Wat ook helpt is om regelmatig te eten en iedere keer een klein beetje. Eet bijvoorbeeld nog ‘s ochtends voordat je je bed uitkomt, een crackertje. Op die manier zorg je ervoor dat je geen honger hebt en het gevoel van misselijkheid versterkt.

3. Vermijd vet voedsel

Helaas maar waar, frietjes en kroketten zijn niet echt bevorderlijk voor je misselijkheid. Sterker nog: het kan het juist versterken. Probeer dan ook vooral om vet voedsel te vermijden.

4. Zuig op lolly’s

Wellicht een gekke tip, maar het zuigen op voedsel – zoals bijvoorbeeld een lolly – zorgt ervoor dat je minder misselijk wordt. Kies je voor een gemberlolly dan heb je dubbel effect!

5. Slik vitamine B6

Mocht je echt niet meer weten wat je met je misselijkheid aan moet, dan is het raadzaam om wat extra vitamine B6 te slikken. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het helpt, maar… Een te hoge dosering is schadelijk voor jou en de baby, dus mocht je je wagen aan B6, neem dan eerst even contact op met de huisarts.

Heb je extreme last van misselijkheid en braken? Dan heb je misschien hyperemesis gravidarum (HG) net als Berbra, raadpleeg dan altijd een arts.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme