Zwanger ondanks een spiraaltje, hoe groot is die kans?

Zwanger Laurien Bleeker 27 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Stel je laat een spiraaltje zetten, omdat je voorlopig of helemaal niet meer zwanger wil worden. Hoe groot is dan de kans dat je toch zwanger raakt? Gelukkig is die kans heel klein en gebeurt zwanger raken met een spiraal zelden. De mogelijkheid blijft er echter wel…

Zwanger raken met een spiraal is heel zeldzaam, maar niet onmogelijk. De kans op een zwangerschap met een spiraaltje is over het algemeen erg laag.

Zwanger met spiraal

Op Thuisarts lezen we het volgende: ‘Van de duizend vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan vijf per jaar toch zwanger.’ De kans op zwanger raken met een spiraal is volgens Seksualiteit.nl slechts 0,1 procent. Hoe kan het dan dat er toch vrouwen zijn die zwanger raken terwijl ze een spiraaltje hebben?

Lisa overkwam dit: “Ik was net begonnen als docent op een middelbare school. Daarvoor had ik al maanden stress waardoor m’n cyclus al heel onregelmatig was. Dus het uitblijven van een menstruatie was niet vreemd. Op een gegeven moment merkte ik op dat ik extreem moe was, zelfs extra slapen en cafeïne hielpen niet. Ook bedacht ik me dat ik al even niet ongesteld was geweest dus ik kocht een zwangerschapstest zonder dat ik het gevoel dat dat ik zwanger kon zijn. Toch bleek dat wel zo en bij een echo in het ziekenhuis bleek ik al tien weken zwanger. De foetus zat ver weg van het spiraaltje. Die was naar beneden gezakt waardoor er genoeg ruimte was voor innesteling. Twee spannende weken volgden, want het verwijderen van het spiraal kon een miskraam veroorzaken. Alles ging goed en ondertussen is de baby een jongen van vier jaar!”

Deze soorten spiraaltjes zijn er

Er zijn twee soorten spiraaltjes: koperhoudende spiraaltjes en hormoonspiraaltjes. Koperhoudende spiraaltjes doden sperma en voorkomen bevruchting. Hormoonspiraaltjes de baarmoederwand veranderen en zo de innesteling van een bevruchte eicel voorkomen. Ondanks de hoge bescherming die beide soorten spiraaltjes na het moment van plaatsen direct geven, is er een heel kleine kans op een zwangerschap.

Kans op zwanger raken met een spiraal: hoe kan dat?

Oorzaken van zwanger raken met een spiraal zijn bijvoorbeeld een verkeerde plaatsing van het spiraaltje. Daarom wordt altijd geadviseerd om na het plaatsen een echo te laten maken. Dan wordt beoordeeld of het spiraal goed zit. Deze controle wordt meestal na zes weken uitgevoerd.

Heel soms verschuift een spiraaltje of wordt het (ongemerkt) uitgestoten. Sommige vrouwen die een spiraal hebben en een menstruatiecup gebruiken, hebben ervaren dat het spiraaltje verplaatst of meegekomen is tijdens het verwijderen van de menstruatiecup. Wanneer je zwanger raakt terwijl je spiraaltje (ongemerkt) is uitgestoten, komt dit dus doordat je niet meer de bescherming van het spiraaltje hebt.

Meestal wordt het spiraaltje geplaatst tijdens of vlak na je ongesteldheid, om zeker te weten dat je niet zwanger bent. Heel soms gebeurt het dat de bloeding die je op dat moment hebt, geen garantie is dat je niet zwanger bent. Je kan dan dus al zwanger zijn op het moment dat je spiraaltje geplaatst wordt. Daarom is het altijd belangrijk om van tevoren zeker te weten dat je niet zwanger kan zijn, omdat je vorige anticonceptie goed gebruikt hebt. Twijfel je, dan kun je voor het plaatsen van een spiraaltje altijd een zwangerschapstest doen.

‘Spiraal nooit teruggevonden’

Ook Judith raakte zwanger ondanks haar spiraal: “Ik kreeg de spiraal na m’n tweede zwangerschap. Ik bleef zo ontzettend bloeden daarna. Na een paar weken ging ik terug om te kijken of het spiraal goed geplaatst was en dat was zo. Ik was nog steeds hevig aan het bloeden, dit was normaal en zou een keer stoppen, zeiden ze. Na maanden stopte het inderdaad en toen werd ik helemaal niet meer ongesteld. Bij een onderzoek in het ziekenhuis vanwege buikpijn, maakte de gynaecoloog een echo. Mijn spiraal was nergens te bekennen en ik was gewoon negen weken zwanger. Het was een heftige tijd, want we wilden niet per se nog een kindje. Daarom duurde het ook even voordat ik het mentaal kon verwerken, maar ik kan me nu geen wereld meer voorstellen waarin mijn zoontje niet zou bestaan. Het spiraal is trouwens nooit gevonden.”

Wat als je zwanger bent met spiraal

Hoewel de kans echt heel erg klein is dat je zwanger raakt met een spiraaltje (de kans dat je niet zwanger raakt is meer dan 99 procent), kan het in een zeldzaam geval dus wel gebeuren. Als je je zwanger voelt, terwijl je een spiraaltje hebt, dan kun je natuurlijk thuis een zwangerschapstest doen. Ook kun je naar je huisarts gaan of een afspraak maken met je verloskundige. Blijk je echt onbedoeld zwanger te zijn, dan is het belangrijk om goed na te denken over de stappen die je daarna gaat nemen.

Mara (35): ‘Toen ik een spiraal wilde laten zetten, kwam ik erachter dat ik zwanger was’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen